Україна: Страхові ризики загрозливо ростуть, незважаючи на зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна: Страхові ризики загрозливо ростуть, незважаючи на зміцнення гривні

Валюта
1874
Відновлення гривні в понеділок продовжилося (+4%), однак вже не в такому темпі, як у п'ятницю, коли вона виросла на 11%. З відкриття торгів у понеділок ринок був готовий до падіння долара нижче 8 грн., однак покупка 130 млн. дол. НБУ наблизила ринковий курс до цільової ціни 8,3 грн./дол., що Нацбанк оголосив до початку торгів. НБУ, мабуть, вирішив вирівняти валютні коливання, однак тим самим трохи згладив і психологічний ефект від різкого зростання гривні, що міг би сприяти збільшенню пропозиції валюти на ринку. Вчора після закриття сесії НБУ заявив про намір вийти у вівторок з покупкою долара за більше низьким курсом, тому сьогодні ми очікуємо продовження зміцнення гривні.
На ринку українських єврооблігацій відбулося зростання доходностей до рівнів, настання яких ми побоювалися з початку грудня. Індекс EMBI+ Україна вчора виріс на 124 б.п. до 2713 б.п., подібний рівень свідчить про те, що міжнародні інвестори вважають стан української економіки переддефолтним. Очевидно, що, незважаючи на стабілізацію на валютному ринку, інвестори вкрай негативно сприйняли політичні скандали і запропоновані урядом нереальні макропоказники, які повинні піти в основу бюджету на 2009 р.
Індекс ПФТС у понеділок показав невелике зростання (+0,5%). Однак спроби гравців ринку імітувати пожвавлення за рахунок технічних транзакцій, швидше за все, не будуть мати істотного ефекту. Рішення ПФТС знизити обсяги лотів поки ніяк не відображається на реальній активності гравців. Зростанню ринку заважають як внутрішні фактори, так і песимістичні настрої на зовнішніх ринках. Відновленню ПФТС могло б сприяти глибоке падіння ринку (-74% з початку року), однак постійно зростаючий ризик країни і фінансові показники, що погіршуються, знижують справедливу вартість українських компаній.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас