Слабка гривня корисна для туризму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слабка гривня корисна для туризму

Валюта
1284
Потік туристів в Україну з країн Західної Європи наступного року може збільшитися. Девальвація гривні і зміцнення долара та євро, що відбулося останнім часом в Україні, зроблять нашу країну більш привабливою для гостей з-за кордону.
До такого висновку прийшли аналітики міжнародної компанії Deloitte. Компанія провела дослідження, присвячене впливу фінансової кризи на туристичний бізнес у світі. На сьогоднішній день Україна знаходиться на 22-му місці за туристичними потоками у Європі, і, на думку фахівців Deloitte, у швидкому майбутньому привабливість для іноземців нашої країни повинна підвищитися.
Що може перешкодити
Ганна Мозкова, директор туристичної компанії Week-end, запевняє, що в Україні є досить багато визначних пам'яток, які зможуть залучити іноземців. Головне, стверджує Ганна, щоб готелі не користувалися падінням курсу гривні і не підвищували вартість своїх послуг.
Більш скептично до таких прогнозів ставляться в компанії "Галопом по Європах". "Теоретично, збільшення потоку туристів в Україну з країн Західної Європи можливо, адже в перерахуванні на долари відпочинок у нас у країні буде коштувати дешевше. При цьому потрібно враховувати той фактор, що в Україну в основному їздять відпочивати росіяни, а потік туристів із Заходу досить невеликий", - говорить директор турагентства "Галопом по Європах" Тарас Демура.
Отже, розраховувати на те, що європейці раптом відкриють для себе Україну, навряд чи варто. До того ж експерти прогнозують, що світовий ринок туризму, швидше за все, буде падати. Вже сьогодні деякі аналітики стверджують, що туристів у листопаді-грудні 2008 року стало на 30-35% менше, ніж за відповідний період минулого року. І це, на їхню думку, ще не межа. Адже багато хто з тих, хто подорожує сьогодні, купили путівки до початку фінансової кризи. А обсяги продажів весняних турів вже можуть бути катастрофічними для операторів.
Тому можна припустити, що більшість європейців зовсім відмовляться від будь-яких поїздок. Тим більше в такі екзотичні для європейських туристів країни, як Україна.
Відповідь Європи
Європейський ринок туризму також не стоїть на місці і намагається оперативно реагувати в умовах кризи. Так, виконавчий директор найбільшого європейського туроператора Thomas Cook Мені Фонтенла-Новоа закликав готелі до зниження вартості номерів у період економічного спаду. На його думку, сьогодні зниження готелями цін для туроператорів гарантує бронювання номерів у готелях на наступне літо.
На заклики Мені Фонтенла-Новоа вже відреагувала британська мережа готелів Travelodge, що скоротила в середньому ціни від 75 до 44 доларів за ніч до кінця цього року. А навесні наступного року Travelodge буде пропонувати готельні номери в 15 британських містах всього по 14 доларів за ніч. У цілому вже сьогодні найбільші знижки пропонують і готелі в таких містах, як Париж, Дублін, Амстердам і Прага. Дубайські готелі також змушені різко знизити ціни на одну третину.
Поки що серед європейських міст, не враховуючи Києва та Москви, найбільш дорогим для туристів залишається Париж, де за добу беруть у середньому 191 євро з людини. Що стосується заповнюваності готелів, то цей показник найбільший у Лондоні - 81%.
Олексій Мужчина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас