Банки починають розпродажі квартир-застав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки починають розпродажі квартир-застав

Кредит&Депозит
31309
Кілька великих українських банків розмістили на своїх офіційних сайтах інформацію про початок продажів заставного житла.
Ще недавно про продаж конфіскованих іпотечних квартир на ринку нерухомості говорили як про рідкісне явище. Сьогодні ж, зайшовши на сайт будь-якого великого банку, що видавав іпотечні кредити, можна знайти цілі розділи про реалізацію заставного майна. Переліки описаних дефолтних квартир вивісили Укрсиббанк, ОТР Банк, Райффайзен Банк Аваль, "Приват", банк "Фінанси та Кредит". Інші фінустанови також не відстають. Вони зараз готують до публікації списки житла, по якому не повертаються кредити. Спочатку така нерухомість може пропонуватися банками за ринковою ціною. Однак, якщо квартира не була куплена за запропоновану суму, вона виставляється на повторні торги з уцінкою 30%. "Дело" з'ясувало, які пропозиції уже доступні для покупців. А також які ризики потрібно враховувати тим, хто зважився придбати квартиру з дисконтом.
Механізм продажу іпотечної квартири, власник якої не може оплачувати кредит, простий. Після того як боржник стає неплатоспроможним, банк-кредитор через суд або за нотаріальним виконавчим написом описує його заставне майно (у цьому випадку квартиру) і виставляє на публічні торги. На перших торгах житлова нерухомість може коштувати відповідно до ринкової ціни, однак, якщо квартира не була куплена за запропоновану суму, вона виставляється на повторні торги з уцінкою на 30%.
Так, у банку "Фінанси та Кредит" повідомили, що двокімнатна київська квартира на вулиці Срібнокільській, що коштує 195 тисяч доларів, може бути продана і дешевше. "Торгів по ній ще не було. Ціна, що зазначена, це поки тільки наша ціна. Але я думаю, у січні, коли незалежні органи оцінять квартиру, можна чекати зниження її вартості", - розповіли в київській філії банку.
Правда, для покупця такої нерухомості є певні ризики. Наприклад, боржник, у якого в примусовому порядку банк забрав заставну житлоплощу, може ще довго оскаржувати таке рішення в судах.
Як розповіли нам у місцевому відділенні Мегабанку, із приводу однокімнатної квартири у Вінниці (вулиця Свердлова, 157) саме ведеться судовий розгляд між банком і боржником. Тому ця заявлена до продажу квартира не може бути продана, поки не завершаться всі суперечки.
"Квартиру можна буде продати, коли колишній хазяїн уже перестане на неї претендувати. Цього можна чекати десь у січні місяці наступного року", - розповіла Ольга Єрмакова, директор вінницького відділення банку.
У цьому випадку квартиру, що оскаржується, продавати не будуть. Однак, навіть купуючи заставне майно, по якому в момент угоди не ведуться суперечки, покупець може зіткнутися із проблемами в майбутньому. Адже попередній хазяїн може отямитися та опротестувати продаж банком житла.
Також у реалізованійбанком квартирі вже можуть бути прописані люди, з якими новому хазяїнові квартири ще доведеться вирішувати питання виселення. А відповідно до українського законодавства, якщо на житлоплощі прописані неповнолітні діти, виселити їх у примусовому порядку без надання альтернативного житла неможливо.
80,1 мільярда гривень склав іпотечний портфель комерційних банків на початок жовтня 2008 року.
Ганна Дурава
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас