"Ъ": Україна просить Єврокомісію скасувати обмеження на імпорт зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Україна просить Єврокомісію скасувати обмеження на імпорт зерна

Аграрний ринок
628
Уряд звернувся в Європейський союз (ЄС) із проханням скасувати обмеження на імпорт українського зерна, повідомив учора перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
"Ми направили відповідне звернення по зерну", - сказав він, підкресливши, що Україна не давала підстав для введення обмежень на імпорт зерна. За словами пана Турчинова, такі дії є неприпустимими в умовах членства України у Світовій організації торгівлі.
27 жовтня Євросоюзом були встановлені ввізні мита: на імпорт пшениці - 95 євро/т, ячменя - 93 євро/т, жита і сорго - 24,16 євро/т, кукурудзи - 8,68 євро/т, установлені терміном на два роки. До кінця маркетингового року (1 липня 2009 року) Україна може ввозити в країни ЄС пшеницю в рамках квоти 628 тис. т зі ставкою мита 12 євро/т.
За 11 місяців поточного року, за даними Українського клубу аграрного бізнесу, із загального обсягу експорту пшениці на постачання в країни ЄС припало близько 30% обсягу в грошовому вираженні (усього - $979 млн). Крім того, 10% ячменя (усього - $993 млн) і 40% кукурудзи (усього $574 млн).
Генеральний директор Української зернової асоціації Володимир Клименко припускає, що заява Олександра Турчинова стала відповіддю уряду на звернення асоціації, направлене прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко тиждень тому. У тексті листа Українська зернова асоціація просила "терміново прийняти державні рішення щодо стимулювання експорту зерна". "Ми також звертали увагу, що робоча група з ринку зерна при Кабміні, яку очолює Олександр Турчинов, цього року практично не діяла", - відзначив пан Клименко.
Аграрії вимагають виділення для України квоти на постачання зерна в країни ЄС із нульовою ставкою мита. "Якщо це не буде зроблено, то до 1 липня, початку маркетингового року, в Україні може бути 20 млн т перехідних залишків зерна при щорічному обсязі внутрішнього споживання - 26 млн т", - упевнені в асоціації. Цього року врожай зернових в Україні склав 54 млн т проти 29,3 млн т торік. На тлі цього, а також через обмеження на ввезення українського зерна в країни Євросоюзу і відмову купувати його Єгиптом ціни в країні різко знизилися.
За даними групи "Німецько-український аграрний діалог", з 2 вересня до 16 грудня ціна продовольчої пшениці знизилася на 36% (до 900 грн/т), фуражної пшениці - на 23% (до 730 грн/т), ячменя - на 32% (до 800 грн/т). "У такій ситуації площі посівів зернових можуть різко скоротитися. Через низькі ціни сільгоспвиробники не будуть мати коштів провести посівну", - відзначили в групі. Уже в 2008/09 маркетинговому році тільки посіви пшениці можуть скоротитися на 1 млн га (торік було засіяно 6,29 млн га).
Учора одержати коментар у прес-службі Єврокомісії не вдалося. Однак, на думку голови комітету Верховної ради з питань аграрної політики і земельних відносин Миколи Присяжнюка, шанси домогтися зняття експортних обмежень мінімальні: "Євросоюз увів обмеження, щоб захистити своїх сільгоспвиробників, і неодноразово заявляв, що всі методи для цього оправдані". "Цього року в ЄС зібраний урожай зерна майже на 15 млн т більший, ніж у минулому. Навряд чи український уряд може запропонувати Євросоюзу рівноцінні поступки в обмін на скасування або зниження мита", - погодився директор аналітичного центру "Украгроконсалт" Сергій Феофілов.
Олена Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас