Орендарі не можуть платити за офіси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Орендарі не можуть платити за офіси

Нерухомість
3304
Компанії-орендарі вже не можуть дозволити собі знімати офіси за колишніми цінами. У зв'язку із цим вони всіляко намагаються домогтися зниження орендних ставок і здають приміщення в суборенду.
Пік зростання орендних ставок на офісну нерухомість припав на літо цього року. До кризи компанії активно розширювалися, і офісних приміщень дійсно не вистачало. У першому півріччі цього року попит на офіси був високим, пропозиція вільних площ не збільшувалася і ставки росли. Однак, коли стало очевидно, що українську економіку чекає спад, попит на офісні приміщення став різко знижуватися.
"У багатьох компаніях почали переглядати плани розвитку, урізати бюджети і скорочувати персонал. Почали скасовуватися запити на пошук приміщень, - розповідає Радомир Цуркан, управляючий партнер українського офісу міжнародної консалтингової компанії CB Richard Ellis. - Через нестачу коштів призупинилися будівництва, а також оживився ринок суборенди".
На сьогоднішній день ситуацію ускладнило стрімке зростання курсу долара. Не всі орендарі готові оплачувати оренду офісів за колишніми цінами в доларовому еквіваленті. У зв'язку із цим багато орендодавців змушені фіксувати курс долара в договорах оренди. У протилежному випадку, вони можуть втратити клієнтів.
"Фактично це (фіксація курсу долара. -ред.) дозволяє зупинити зростання вартості оренди", - пояснює Олексій Говорун, заступник генерального директора зі стратегічного розвитку і маркетингу компанії "Т.М.М.". У цій компанії курс долара на сьогоднішній день зафіксований на рівні 6,5 гривні за долар.
Зниження ставок
За інформацією CB Richard Ellis, доларові ставки перестали рости вже наприкінці літа, а із середини жовтня спостерігається їхнє зниження.
Орендарів для нових офісних центрів орендодавці починають підшукувати ще на стадії будівництва. "Зараз ставки в першу чергу знижуються в споруджуваних об'єктах. Можна вже говорити про те, що в класі В зниження склало 20%", - говорить Цуркан.
Те, що ставки знижуються, причому не тільки в споруджуваних бізнес-центрах, підтверджують й орендодавці. У жовтні, за даними "Т.М.М.", середня вартість оренди офісу класу А становила 90-100 доларів за квадратний метр, класу В - 60-65 доларів та офісу класу С - близько 40 доларів за квадратний метр.
Такі ставки, за словами Говоруна, забезпечували рентабельність бізнес-центрів на рівні 20-40%. У цей час ставки оренди офісних приміщень на об'єктах "Т.М.М.", залежно від класу, становлять від 35 до 65 доларів (227,5-422,5 гривні) за квадратний метр. У цю ціну входять такі послуги, як вивіз сміття, прибирання прилеглих територій, контроль над роботою систем кондиціонування та опалення.
У готових приміщеннях питання про перегляд ставок найбільш актуальні для площ, де минають терміни дії договорів оренди. Далеко не всі компанії мають можливість їх розірвати і виїхати з офісу, особливо якщо вони підписали договір оренди, що не передбачає права дострокового розірвання в односторонньому порядку. До того ж стримуючим фактором виступають витрати на переїзд. У цих умовах намітилася тенденція здачі частини площ у суборенду.
Побудували менше, ніж планувалося
На 2008 рік було заявлено введення в експлуатацію 350 тисяч квадратних метрів нових офісних площ. Однак не всі об'єкти були добудовані і здані. За даними міжнародної консалтингової компанії Knight Frank, за підсумками року в експлуатацію буде введено близько 120 тисяч квадратних метрів офісів. Але навіть це - тиск на ринок, попит на якому і так знижується.
"Кількість компаній-орендарів класу А буде скорочуватися. Цей клас стане дорогим задоволенням для більшості компаній. Охочих платити іміджеву премію в кризовий час буде небагато", - пояснює Цуркан. Тому, на думку експерта, якісні об'єкти класу В стануть більш затребуваними. У консалтинговій компанії Knight Frank також вважають, що площ, що пустують, стане більше саме у верхньому ціновому сегменті.
Девелопери розуміють всю складність сформованої ситуації, однак деякі з них не втрачають оптимізму.
"Навіть під час кризи офісні центри із правильним розміщенням і концепцією залишаться заповненими, у той час як проекти, де девелопери допустили помилки, можуть втратити значну частину орендарів", - запевняє Петро Радчук, віце-президент девелоперської компанії KDD Group (будує бізнес-центр Sky Towers).
Ганна Дурава
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас