Чехія готова до скорочення транзиту російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія готова до скорочення транзиту російського газу

Енергетика
408
Чехія добре підготувалася до можливого скорочення поставок російського природного газу на Україну через невирішену суперечку навколо виплат за газ між "Газпромом" і "Нафтогазом", сказав в інтерв'ю "Інтерфаксу" Вацлав Бартушка, посол Чехії з особливих доручень у сфері енергетичної безпеки.
У той же час він відмовився робити прогнози про результати російсько-українських переговорів навколо поставок газу.
"Я не Нострадамус і не збираюся пророкувати, що відбудеться на переговорах. Серйозні перебої в подачі газу не відповідають нічиїм інтересам, ні Росії, ні України. Ми готові до всього", - сказав Бартушка.
"Незважаючи на те, що пік споживання газу доводиться на зимові місяці, скорочення поставок газу цього року буде мати менш руйнівні наслідки, ніж під час холодної зими 2005-2006 років, коли "Газпром" востаннє скоротив поставки газу на Україну", - додав він.
ВАТ "Газпром", що поставляє біля чверті природного газу в Європу через Україну, попередило європейські країни про можливе скорочення поставок газу в січні 2009 року в тому випадку, якщо державна газова компанія України "Нафтогаз" не сплатить борг за газ, що досяг до кінця 2008 року $2,4 млрд.
В.Бартушка був одним з представників Чехії в області енергетики, які зустрілися минулого тижня в Лондоні з українською делегацією з метою врегулювання взаємин між Росією і ЄС навколо поставок і транзиту природного газу.
Він відмовився коментувати зміст переговорів: "Я не збираюся говорити що-небудь про зустрічі. Ми будемо чекати результатів зустрічі між "Газпромом" і "Нафтогазом", що відбудеться 23 грудня".
Чехія одержує з Росії 75% природного газу, що йде транзитом через Україну. Інші 25% газу поставляють норвезькі компанії Statoil, NorskHydro, Saga Petroleum.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас