Запорізькі хлібозаводи групи компаній "Хлібодар" на межі банкрутства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запорізькі хлібозаводи групи компаній "Хлібодар" на межі банкрутства

Аграрний ринок
1056
Найбільші в Запоріжжі хлібозаводи №3 та №5, що входять у групу компаній "Хлібодар", опинилися на грані банкрутства, про що трудові колективи підприємств були сповіщені на зборах, що пройшли в понеділок, передають кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".
Як відзначив в інтерв'ю агентству керуючий директор групи компаній "Хлібодар" Дмитро Шабанов, складна фінансова ситуація на підприємствах пояснюється збитковістю виробництва внаслідок обмеження торговельних надбавок і зрослих витрат.
"Регулювання ціноутворення визначається постановою Кабінету міністрів, що надає право місцевим адміністраціям установлювати ціни на борошно і граничні норми рентабельності масових сортів хліба. В умовах зростання цін на основні складові собівартості хліба, інфляції та галопуючого курсу долара, такий механізм ціноутворення не дозволяє підприємствам хлібної галузі розвиватися", - сказав він.
За словами Шабанова, у випадку запорізьких хлібопекарських підприємств рентабельність обмежена 5%.
"При цьому в собівартість не включаються курсова різниця, повернення продукції, знижки клієнтам. Роздрібні мережі змушують збільшити знижки з 2009 року до 12%", - відзначив Шабанов, додавши, що всі ці витрати приводять до повної збитковості виробництва.
У числі основних витрат хлібозаводів №3 і №5 - витрати на імпортні запчастини та видаткові матеріали до обладнання, які через зростання курсу долара і євро збільшилися на 1,2 млн грн на рік. Крім того, на 320 тис. грн на рік підвищилася вартість орендної плати, вартість спожитого в 2008 році природного газу досягла 3,8 млн грн.
"Уже протягом півроку підприємства галузі не в змозі збільшувати заробітну плату працівникам через випереджальне відносно цін зростання собівартості продукції. Останній раз зарплату на хлібозаводах підвищували 1 квітня 2008 року", - повідомив Шабанов.
При цьому він відзначив, що запорізькі хлібозаводи дотепер не одержали компенсацій процентних ставок по кредитах, направлених на закупівлю зерна в сільгоспвиробників.
У зв'язку зі складним фінансово-економічним становищем трудові колективи хлібозаводів підписали звернення до Кабінету міністрів з вимогою скасувати регулювання цін на борошно і хліб. Також вони вимагають забезпечити перекредитування валютних кредитів у гривневі за курсом на момент укладання договорів і компенсувати відсотки по кредитах, отриманих на формування регіональних запасів зерна і технічного переозброєння підприємств.
На хлібозаводах також заявляють про необхідність дозволити включати курсову різницю по валютних кредитах на обладнання, зерно, сировину в собівартість продукції і зафіксувати банківські відсотки, установлені на момент укладання договорів.
Група компаній "Хлібодар" представлена сімома підприємствами: п'ять із них - хлібозаводи, що випускають хлібобулочні і кондитерські вироби (Запорізькі хлібозаводи №1, 3, 5, Бердянський та Орєховський хлібокомбінати); борошномельне підприємство "Агросервіс 2000"; колгосп "Дружба".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас