Столичне продовольство взяли у рамки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичне продовольство взяли у рамки

Аграрний ринок
549
Київська влада закріпила регулювання торговельних надбавок на базові продукти харчування.
Так чиновники хочуть проконтролювати цінові коливання і припинити підвищення цін, що традиційно відбувається з нового календарного року. Виробникові найбільш стратегічного продукту - компанії "Київхліб" - чиновники відкоригували граничні рівні рентабельності і мають намір розглянути принцип ціноутворення в компанії на предмет можливої зміни цін на хліб убік зменшення.
Відповідне розпорядження мер Леонід Черновецький підписав наприкінці минулого тижня. Тепер гранична рентабельність виробництва пшеничного борошна вищого, першого і другого сортів, борошна житнього обдирного встановлена на рівні 8%. Для хліба (вагою більше 0,5 кг із такого борошна, а також хліба та хлібобулочних виробів для діабетиків) цей показник становить 12%.
Також на наступне засідання Київради повинні бути винесені пропозиції робочої групи щодо зменшення ціни на хліб у столиці. Голова фракції Партії регіонів у Київраді Олексій Омельяненко вважає, що підстави для зниження ціни на хліб є, оскільки значно знизилася вартість борошна, а ціни на інші складові собівартості залишилися на тому ж рівні, або впали (зокрема, знизилася вартість пального).
Гендиректор асоціації "Укрхлібпром" Олександр Васильченко відзначає, що підвищення цін на хліб у липні (соціальні сорти хліба - на 42,8-82,9%, до 2,4-3 грн./буханець із 18 липня) було підкріплено економічними розрахунками, які затвердила робоча група Київради. "Зараз зменшувати ціни - недалекоглядно, адже поки відкритою залишається ціна газу: чи означає це, що в січні потрібно знову буде переглядати ціну?" - говорить він.
Київрада залишила в силі і регулювання цін на інші базові продовольчі товари в столиці. Гранична торговельна надбавка на ковбасні вироби (варені), молоко, сир, сметану, сир, яйця, м'ясо птиці, вершкове масло та соняшникову олію становить 10% від оптової ціни виробника; на борошно, макаронні вироби, крупи і цукор - 12%; на хліб, хлібобулочні вироби, яловичину і свинину - 15%. "З нового року традиційно в низки компаній і відповідно торговельних мереж починають діяти нові прайси. І не доводиться сумніватися, що в нинішньому році на хвилі кризи зміни цін можуть бути тільки убік збільшення. Київські чиновники перестрахувалися від подібних ініціатив", - відзначає один з аналітиків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас