300 пунктів залишилося унизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

300 пунктів залишилося унизу

Фондовий ринок
236
Індексу ПФТС вдалося завершити тиждень з оптимізмом, зміцнивши свої позиції на 11,17% і вперше з 5 листопада переборовши рівень 300 індексних пунктів - на рівні 306,66 індексного пункту.
Основне зростання на українському ринку цінних паперів спостерігалося в четвер, коли індекс злетів на 7,53%.
На думку фахівця аналітичного департаменту ІК "Фінаста" Олени Злобіної, темою для спекуляцій продовжує служити ситуація на національному валютному ринку, а також імовірна відставка глави НБУ Володимира Стельмаха.
При цьому, як відзначив глава департаменту продажів і трейдинга інвестиційної компанії Concorde Capital Роман Насиров, минулий тиждень не відрізнявся особливою активністю як на світових майданчиках, так і на українському ринку акцій. За його словами, ринки вже живуть очікуванням різдвяних і новорічних канікул. "За підсумками тижня індекс ПФТС показав зростання 11,8%, однак це більше технічний показник, - вважає експерт. - Вартість українських акцій у портфелях іноземних інвесторів, яких на нашому ринку абсолютна більшість, продовжувала падати у зв'язку з девальвацією гривні".
"Таке враження, що на вітчизняному фондовому ринку працюють тільки нерезиденти, яким девальвація гривні до 10 грн./$1 тільки на руку, - погоджується начальник торговельного відділу ЗАТ "Фондова компанія "Автоальянс-інвест" Анатолій Шевчук. - Більшість новин не радує: реальне падіння валового внутрішнього продукту України в листопаді 2008 р. склало 14,4% і прискорилося в порівнянні з 2,1% у жовтні, негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами в січні-жовтні 2008 р. склало $16 млрд. 69 млн., що майже у два рази більше, ніж за аналогічний період 2007 р., а кількість безробітних в Україні до кінця 2008 р. може досягти 940 тис. чоловік".
На думку пана Шевчука, у числі об'єктивних факторів, що вплинули на оптимізм інвесторів, - зниження базової ставки ФРС США до рекордно низького рівня (0,25% річних), а ривок індексу ПФТС у четвер на 7,5% забезпечив зростання акцій ВАТ "Мотор Січ" (+33,8% - до 402,3 грн. за акцію). "Інтерес інвесторів до даного цінного папера відбувся завдяки новині підприємства про те, що укладені договори і підписані угоди, зокрема, з Росією, Китаєм, Алжиром, Іраном, забезпечать в 2009 р. "Мотор Січ" збереження позитивних темпів зростання обсягів продажів. Надходження коштів по контрактах на поставку авіаційних і вертолітних двигунів очікується в обсязі не менш $450 млн.", - розповів він.
Крім того, за словами трейдера ІК Phoenix Capital Олени Дегрик, в "зеленій зоні" торгуються більшість електрогенеруючих компаній. "Підтримку акціям електроенергетичних компаній вже не перший день надають повідомлення про те, що заплановані темпи зростання їхніх тарифів в 2009 р. не будуть знижені, як побоювалися багато інвесторів", - говорить вона.
Відповідно до оцінок експертів, індекс ПФТС, найімовірніше, буде залишатися волатильним з позитивним напрямком. "З огляду на дії НБУ та уряду, спрямовані на стабілізацію курсу гривні, цілком імовірно, що новий тиждень фондовий ринок України почне на оптимістичній ноті", - вважає Олена Злобіна.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас