Мін'юст шукає друзів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мін'юст шукає друзів

2495
Минулого тижня міністр юстиції Микола Оніщук затвердив результати тендера з відбору компаній, уповноважених продавати арештоване майно наступного року. З 19 претендентів міністерська комісія обрала тільки п'ять гідних, серед яких, як запевняють компетентні люди, немає випадкових фірм.
Умови, висунуті Мін'юстом до охочих продавати конфіскат, залишилися незмінними: наявність права проводити публічні торги з реалізації майна або здійснювати операції з нерухомістю, досвід роботи в цій або аналогічній сфері діяльності не менше двох років, а також власна мережа філій у більшості регіонів країни. Однак у порівнянні з минулими роками склад уповноважених практично повністю оновився.
Зі старожилів залишився лише ДАК "Національна мережа аукціонних центрів", якащо торгує примусово відчужуваними активами вже не перший рік, а тому встигла добре освоїтися на цьому ринку. За ствердженням Рахункової палати, яка у свій час проводила перевірки дотримання законності при реалізації майна, вилученого за рішенням суду, уповноважені компанії перетворили відкриті торги у формальність, продаючи активи за заниженими цінами тим самим покупцям. Однак висновки аудиторів не перешкодили Національній мережі аукціонних центрів і далі перемагати в мін’юстівських тендерах і контролювати значну частку продажів конфіскату.
У наступному році конкуренцію Національній мережі аукціонних центрів у частині організації торгів найбільш ліквідними активами може скласти інший переможець тендера - Українська універсальна товарна біржа, яка також спеціалізується на продажі податкових застав і підприємств за замовленням ФДМ і має в цій сфері багатий досвід (працює на цьому ринку з 1991 р.). Злі язики стверджують, що нинішня її діяльність небайдужа зятеві київського мера В'ячеславу Супруненку.
Інші переможці тендера не рівня іменитим колегам з цеху. ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" (м. Васильків Київської обл.), дніпропетровське ПП "Нива-В.Ш." і київське ТОВ "Юнор" дотепер не відрізнялися бурхливою підприємницькою діяльністю і тим більше не проявили себе як реалізатори майна.
На думку компетентних людей, ці фірми представляють інтереси юридичних фірм, що спеціалізуються на стягненні заборгованостей підприємств, і колекторів. Право на реалізацію конфіскату дозволяє цим компаніям створити замкнутий цикл - від вилучення активів до їх продажу.
Нинішній рік, за свідченням офіційної статистики, був не дуже успішним для мін’юстівських продавців. За даними міністерства, за січень-жовтень на реалізацію спеціалізованим організаціям було передано арештованого майна на суму близько 800 млн грн., продати ж вдалося активи лише на 140 млн. Як пояснив "ДС" керівник однієї з компаній-упорядників аукціонів, настільки незначний виторг пояснюється політикою Мін'юсту, що періодично накладав заборони на виставляння на торги високоліквідних об'єктів, залишаючи за реалізаторами право торгувати лише старими меблями.
Найцікавіший конфіскат чиновники просто притримували на складах державної виконавчої служби до кращих, на їх погляд, часів. Крім того, з вересня Мін'юст зменшив розмір комісійних - з 20 до 15% суми, вирученої від продажу майна.
Джерела стверджують, що нинішні реалізатори залишилися без гарних заробітків через те, що не змогли знайти спільну мову з чиновниками Міністерства юстиції. Не виключено, що саме тому наступного року продавати конфіскат буде оновлений склад уповноважених компаній. Якщо їм вдасться знайти шлях до серця чиновників, непоганим стартом їх високоприбуткової діяльності може стати розпродаж цікавих активів, нереалізованих у нинішньому році.
Експерти вважають, що фінансова криза значно збільшить обсяги роботи для реалізаторів в 2009 р. Однак, щоб добре заробити, їм доведеться активніше трудитися: ліквідність активів тане з кожним днем, а тому конфіскат може піти за копійки.
Наталя Гузенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас