Україна: гривня в стані нестійкої ремісії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна: гривня в стані нестійкої ремісії

Валюта
2211
Парадоксально, але гривня, що падала найбільше під час обвалу долара на глобальному валютному ринку, має шанси відновитися синхронно з доларом. Поводження національної валюти, що за 2 дні виросла з 10 до 8,2 грн. за долар, підтверджує припущення про велику спекулятивну складову девальвацію національної валюти з рівня 7,4-7,5 грн./дол. Заяви влади про намір посилити контроль операцій на міжбанку не змогли б привести до такого різкого стрибка валюти, якби залишався великий попит на долар для реальних операцій.
Теза про те, що основною причиною зростання гривні був вихід НБУ з інтервенцією, що задовольнила всіх бажаючих купити долар за 8,7 грн., навряд чи може бути обґрунтованим - гривня відновилася набагато вище межі інтервенції. Ми вважаємо, що на цьому тижні гривня продовжить зміцнюватися, якщо дії регулятора залишаться рішучими.
У той же час, поки істотний обсяг валюти залишається виведеним з обороту, імовірність рецидиву девальвації гривні залишається високою. Оскільки повернути валюту в оборот може тільки впевненість у тому, що НБУ більше не допустить різких валютних стрибків, ситуація на ринку залишається хиткою. Ринок українських єврооблігацій також не робить передчасних висновків про скорочення суверенних ризиків - індекс EMDI+ Україна в п'ятницю залишався на рекордній позначки в межах 2590 б.п.
Український фондовий ринок готується до передноворічного ралі. Індекс ПФТС зріс в останні 4 дні тижня, і в п'ятницю закріпився на рівні 306,6 пунктів. Вихід у бічний тренд світових фондових індексів, а також стабілізація на світовому кредитному ринку (зниження Libor-OIS spread з рівня 364 б.п. у жовтні до 130 б.п.) створюють нейтральне зовнішнє тло для національного ринку. Такого тла ринку може бути досить для невеликого зростання наприкінці року, з огляду на глибину падіння цього року. Однак перешкодити зростанню українського ринку може як погіршення кон'юнктури на розвинених фондових ринках, так і бажання великого гравця ліквідувати портфель або зафіксувати прибуток.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас