Валютний переворот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютний переворот

Валюта
8497
Минулий тиждень став історичним для національної валюти: її курс вперше перевищив 10 грн./$. Якщо ще на початку місяця головними факторами стрімкого подорожчання долара вважалися його дефіцит та істерія покупців, то тепер - винятково дії спекулянтів, які за лічені дні накрутили курс, а потім також швидко його перекинули.
Поставити їх на місце вдалося лише до п'ятниці: після того як керівництво НБУ пообіцяло повернути нацвалюту на колишні позиції адміністративними заходами і покарати провокаторів, гривню стали активно зміцнювати. До кінця 2008 р. фінансисти прогнозують відкіт безготівкових котирувань до 6,5-7 грн./$, готівкових - до 5,5-6,5 грн./$.
Ринок віддали спекулянтам
Стрімкий обвал курсу нацвалюти виявився несподіваним для багатьох. Починався минулий тиждень з досить скромних котирувань: на міжбанку долари продавали по 8-8,1 грн./$. Перший курсовий стрибок був зафіксований у вівторок, коли безготівкові котирування піднялися відразу до 8,3-8,4 грн./$, у середу вони збільшилися до 9-9,3 грн./$.
"Тиждень починався досить мирно, і попит на ВКВ практично зрівнявся з пропозицією. Однак 16 грудня на торги з великими покупками вийшов НАК "Нафтогаз України", що активно зметав з ринку інвалюту. Думаю, якби Нацбанк продав йому необхідну суму прямо з резервів, як практикувалося раніше, курс так сильно б не стрибнув і не активізувалися експортери, які вже в четвер виставили немислимі котирування - 9,8-10,2 грн./$", - розповів "ДС" перший заступник голови однієї з фінустанов. Як тільки на міжбанку був зафіксований курс 10 грн./$, значно виросли обсяги продажу інвалюти. І хоча попит на долар зрівнявся з пропозицією, котирування не падали. "Динаміка торгів відповідала спекулятивним очікуванням, що панували на міжбанку. З урахуванням негативного дефіциту зовнішньоекономічного балансу більш ніж в $16 млрд і золотовалютних запасів НБУ лише в $32,7 млрд здавалося, що курс гривні не втримати", - розповів радник голови правління ВАТ "АБ "Укргазбанк" Олександр Охрименко.
"Спостерігаючи галопуюче зростання котирувань, багато підприємств, щоб перестрахуватися, намагалися перевести свої гривневі нагромадження у валютні", - доповнив його аналітик Блоку казначейство і ринки капіталу Альфа-Банку (Україна) Олександр Вєдєнєєв.
Регулятора мало чіпала загальна паніка. Замість того щоб погасити загальний попит за лояльним курсом і збити ринкові котирування, він задовольнив лише незначну кількість заявок.
"У вівторок НБУ продавав валюту для клієнтів під імпортні контракти з пред'явленням вантажно-митної декларації, а в середу - під імпортні контракти і платіжний календар (календар погашень зовнішніх зобов'язань банків), - повідомив начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко.
Стабілізувати ситуацію змогли лише політики. Спочатку курс в 10-10,2 грн./$ потряс народних депутатів, і вони затіяли розслідування злочинної, на їхню думку, діяльності Нацбанку і заговорили про зняття з посади його керівника Володимира Стельмаха. Їх підтримала прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, а останнє слово сказав Президент.
"Ми домовилися, що НБУ в найближчі дні радикально підсилить контрольну роботу. Банки, які допустили грубі порушення, повинні бути покарані", - заявив Віктор Ющенко. Як тільки фінансисти та експортери зрозуміли, що до них застосують санкції за спекуляції, вони стали поступово опускати котирування. Скидати долари почали й продавці ВКВ, які притримували її розраховуючи на подальшу девальвацію гривні.
"За п'ятницю пропозиція інвалюти на міжбанку виросла на 20-25%. У результаті котирування знизилися до 7,9-8,5 грн./$. Угоди укладалися в широкому діапазоні: курси змінювалися в міру появи нових заяв чиновників", - розповів директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Населення позбувається від валюти
Готівковий ринок повністю повторював тенденції міжбанку. З 7,95-7,98 грн./$ у понеділок курси в обмінниках підскочили до 10-10,3 грн./$ у четвер, а до вечора п'ятниці відкотилися до 6-6,5 грн./$.
"До кінця минулого тижня готівковий ринок був уже повністю дезорієнтований. Не розуміючи, у що виллються заяви політиків, які вимагали від НБУ стабілізувати курс гривні, фінустанови виставляли надмірно широкі котирування: ВКВ купували в населення по 6-6,5 грн./$, продавали ж по 7,9-8,5 грн./$", - повідомив начальник казначейства одного з банків. За словами фінансистів, на минулому тижні попит на готівковий долар виріс на 10-15%: активніше за все його здобували в середу і четвер за завищеними курсами. Фінансисти не притримували американську валюту, тому купити її можна було практично без проблем. Складності виникали лише з продажем: до п'ятниці до пунктів обміну вишикувалися черги з громадян, які в міру зниження котирувань намагалися за всяку ціну позбутися від долара, що дешевшає, і в багатьох банківських відділеннях та обмінниках просто не вистачало готівкокої гривні.
"На поточному тижні це може вилитися в проблему. З одного боку, нацвалюта буде потрібна банкам для обслуговування підприємств, які, як звичайно, будуть виплачувати напередодні новорічних свят працівникам зарплати. З іншого боку - невідомо, скільки гривні буде необхідно для викупу в населення інвалюти", - відзначив Олексій Козирєв.
Минулого тижня вдалося вирішити проблему й з дефіцитом євровалюти, придбати яку громадянам було досить складно з початку грудня. "Для того щоб завезти в країну готівковий євро, потрібно мати безготівковий, котрий необхідно перерахувати за кордон. А оскільки на міжбанку ним не торгували, то виникали проблеми. Взагалі ж поставки євро в Україну не скоротилися, вони залишилися на рівні жовтня-листопада, просто на нього помітно виріс попит", - пояснив заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов. Підвищений інтерес громадян до євровалюти пояснювали двома причинами: панічним бажанням позбутися від гривні, а також придбанням євро під святкові поїздки у Старий Світ. Безперебійні продажі європейської валюти відновилися після того, як населення почало скидати ВКВ на тлі зниження готівкових курсів: вони впали з 14,3-15 грн./євро в понеділок до 12-12,5 грн./євро до п'ятниці.
Курс відкотиться
Найближчим часом експерти прогнозують, що курси валют відносно гривні знизяться. У першу чергу це пояснюють переходом безготівкового ринку на новий режим торгів. Відповідно до постанови НБУ №435, яка була оприлюднена у п'ятницю ввечері і набуває чинності 22 грудня, банкам забороняються спекулятивні операції: вони не зможуть одночасно виходити на міжбанк у ролі продавців і покупців. У випадку порушення рамок своєї валютної позиції (5-15% регулятивного капіталу) банки зобов'язали наступного дня продавати надлишок ВКВ НБУ за офіційним курсом. При цьому регулятор повернув підопічних у режим торгів, що діяв до 4 листопада: їм запропоновано не виводити клієнтські заявки на продаж і покупку долара на відкриті валютні торги, а зводити й покупців, і продавців усередині своїх структур. На міжбанку будуть з'являтися лише ті підприємства, яким не вдалося укласти угоди в банку.
Фінансисти вважають, що нові обмеження трохи зіб'ють запал бажаючих заробити на курсовій різниці. Немаловажним фактором стануть також заходи центробанку, який Віктор Ющенко закликав активніше карати спекулянтів. "Чинне законодавство фактично дозволяє вилучити у фінустанови весь доход, отриманий на валютних спекуляціях, і при цьому додатково сплатити штраф. Надзвичайний захід, доступний НБУ, - це призупинення або анулювання банківської ліцензії", - повідомив Олександр Охрименко.
"Всі розуміють, що зараз може дійти до публічних покарань спекулянтів, а тому, думаю, навряд чи хтось до кінця року зважиться виставляти провокаційні котирування. Єдине, що може перешкодити стабілізації курсу гривні, на що Президент дав банківській системі 10 днів, це чергова дестабілізація політичної ситуації в країні або неузгоджені дії чиновників", - доповнив його заступник голови однієї з фінустанов. Банкіри сьогодні роблять різні курсові прогнози. Відповідно до песимістичних розрахунків безготівковий курс долара до кінця року буде коливатися в рамках 7-7,5 грн./$, готівковий - 6,5-7,5 грн./$. Оптимісти ж допускають і більше істотну корекцію: зміцнення гривні на міжбанку може досягти 6-6,5 грн./$, в обмінниках - 5,5-6 грн./$.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас