"Ъ": ПФТС допомагає маленьким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ПФТС допомагає маленьким

Фондовий ринок
615
Рада ПФТС за рекомендацією торговельного комітету біржі вирішила змінити мінімальні розміри торговельних лотів. Із сьогоднішнього дня вони будуть знижені: для котирувального списку першого рівня - на 10 тис. грн, до 15 тис. грн, другого рівня - на 5 тис. грн, до 10 тис. грн, для списку позалістингових цінних паперів - на 3 тис. грн, до 7 тис. грн. Зміни стосуються всіх цінних паперів, які торгуються на біржі ПФТС, - як акцій, так й облігацій.
Це не перша зміна мінімальних розмірів торговельних лотів цього року - їх почали знижувати після жорсткості вимог до сум лотів на початку літа. Своє останнє рішення рада ПФТС пояснила низькою ліквідністю на ринку цінних паперів. Достатній рівень ліквідності включає реальні обсяги торгів, високий середній розмір угод, а також можливість продати папери в певному обсязі протягом певного часу. "Якщо раніше за тиждень можна було продати акції одного емітента на $1 млн, то зараз - максимум на $100 тис.", - говорить брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко. За даними ПФТС, за останні три місяці обсяг пропозиції акцій був більшим від попиту у два рази, тоді як рік тому різниця не перевищувала 20%. "У деякі дні активність торгів перебуває практично на нулі", - констатує голова департаменту торговельних операцій ІК Astrum Investment Management Олег Шипанюк.
Зниження розмірів лотів повинно активізувати торги, вважають учасники ринку. Олег Шипанюк говорить, що рішення ради ПФТС може посприяти збільшенню активності, тому що інвестори зможуть торгувати меншими обсягами. "Через сильне падіння ринку вкладені раніше $30-40 тис. перетворилися в суму, яку можна виставити на продаж тільки при низькому рівні мінімальних лотів", - пояснює він. А заступник директора торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв відзначає, що відсутність можливості продати невеликий лот на біржі ПФТС змушувала брокерів реалізовувати його поза біржею.
У грудні, за даними ПФТС, обсяг торгів акціями поза біржею склав 35,8 млн грн, на біржі - 152,367 млн грн (без урахування угод акціонерів з акціями Харцизького трубного заводу на 906,7 млн грн). При цьому з акціями 13 емітентів з початку місяця було укладено лише по одній угоді - на суму від 10 тис. грн до 30,6 тис. грн (усього було 1136 угод).
Торговці також не виключають, що зниження розмірів лотів може залучити на ринок фізичних осіб. "Фізособи будуть активніше торгувати", - вважає пан Шипанюк. Анастасія Назаренко підтверджує, що дії ПФТС можуть залучити інвесторів, але визначальним фактором для них стане не мінімальна сума лота: "Цікавіше заходити в папери для спекуляцій. Іноді фізичним особам просто однаково, на яку суму купувати і скільки лотів брати. Питання тільки в ціні паперу". Денис Мацуєв у можливість появи нових інвестор-фізичних осіб не вірить: "Хто хотів працювати на ринку, той і так працював".
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас