Цей божевільний божевільний божевільний божевільний курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цей божевільний божевільний божевільний божевільний курс

Валюта
10585
За останні тижні курс гривні перетворився в киплячий казан. І тепер із цього казана починає зривати кришку. Після того, як долар в обмінниках переборов бар'єр у десять гривень, можновладці активно почали шукати винних. Правда, і з курсом теж зібралися вирішити хоч що-небудь.
Свята з нагоди виносу сміття з хати
Україна вже не один місяць хворіє "курсовою лихоманкою". І 17-18 грудня з країною стався напад вражаючого масштабу. Долар, про який тиждень за тижнем говорили: "переборов психологічну планку", - зробив вражаючий ривок. "Висота" у десять гривень взята. І своєрідний "аргумент": "Цього не може бути, тому що цього не може бути ніколи", - назавжди втратив свою актуальність.
Поки експерти, які ще в жовтні завіряли: "На Новий рік долар буде коштувати не більше 6 гривень, та й то - малоймовірно", - перебували в замисленості, а населення в прострації, за "роботу" над курсом взялися політики. І, як водиться, почали з найбільш захоплюючого - пошуку винних.
Брифінг Юлії Тимошенко від 18 грудня зробив ефект вибуху невеликої, але дуже гучної бомби. Прем'єр, яка і раніше підозрювала в багатьох гріхах то Банкову, то керівництво НБУ, остаточно визначилася. Винуватці того, що відбувається з національною валютою: а) низка комерційних банків-спекулянтів на чолі з "Надра-банком", що належить зараз тремтливо "улюбленому" главою уряду Дмитру Фірташу; б) керівництво Нацбанку; в) Секретаріат президента. Перші обвалили курс, друге їм допомогло, а третій - прикривав "злочинні діяння".
Глава уряду обрисувала просту, але витончену схему. Керівництво центробанку рефінансує декілька обраних банківських установ. "Щасливчики" скуповують валюту за пільговим курсом. Втім, суворо кажучи, пільги отут необов'язкові, кілька тижнів тому НБУ і так виходив на міжбанк з куди більше дешевим доларом. А подальше - справа техніки і спекуляцій: курс, що "правильно" стимулюється, і без того зростаючий через дефіцит валюти, злітає; грошові одиниці США, що подорожчали, продаються великим оптом; ринок насичується, потім гривня зміцнюється, а все ті ж завбачливі "щасливчики" встигають виграти на всіх курсових коливаннях собі приємні бонуси. Розмір бонусів, на думку прем'єра, перебуває десь у районі напівмільярда доларів, що демонструє масштаби "злочинної змови" і прірви, в яку падає країна.
Як це часто трапляється, озвучивши скандальні відомості, Юлія Тимошенко завірила, що в її розпорядженні є всі необхідні документи, і винуватці будуть покарані, нехай навіть ціною "виносу сміття з хати" - звернення до профільних міжнародних організацій. Чому тільки зараз? За словами прем'єра, Кабмін не хотів нагнітати обстановку і сподівався розібратися з проблемами "по-доброму". Хоча, з урахуванням цифр, які демонстрували віконечка обмінників, "ненормальні речі" місяць тому (а то й раніше) міг помітити будь-який перехожий. А непрямим поясненням різкості заяви Тимошенко може послужити факт, про який згадала сама прем'єр: емісія, проведена Нацбанком, практично не позначилася на добробуті уряду. "Національний банк... замість 6 мільярдів купив цінні папери уряду всього на 600 мільйонів гривень, це значить, що банку "Надра" - 7 мільярдів, а уряду України замість 6 мільярдів - 600 мільйонів", - поділилася своїм розчаруванням Юлія Тимошенко.
Обвинувачувані відреагували практично відразу. Віктор Балога відразу обвинуватив прем'єра в спробі голосним піаром прикрити власні прорахунки. "Прем'єр-міністр як завжди підмінює реальні дії істеричними заявами. Ніхто не зніме з уряду відповідальність за економічну ситуацію і фінансову ситуацію в країні", - парирував він. Правда, як жити після, а вірніше - натомість, істерики глава СП не пояснив. Хоча, його думка з цього приводу не нова: всі проблеми лікуються шляхом "ампутації" нинішнього Кабміну. Передбачувано солідарний з главою своєї канцелярії й президент. Віктор Ющенко впевнений, що країна має потребу в прем'єрі, "який чесно буде говорити нації про проблему, а не буде займатися згубною політикою популізму". Справедливості заради, варто визнати, що Юлія Тимошенко не занадто схожа на людину, яка буде радісно втілювати в життя потенційно непопулярні рішення напередодні президентських виборів. Але та ж справедливість вимагає помітити, що такі відповідальні політики в Україні у великому дефіциті. Та й Банкова зараз (як, власне, і завжди) більше змагається з Грушевського в масштабах все того ж виносу сміття з хати, ніж вишукує практичні шляхи порятунку країни.
Не пропустив можливості обмінятися відповідальністю з Кабміном і глава Національного банку. Володимир Стельмах, як і Віктор Балога, схильний обвинувачувати в лихах населення політику Юлії Тимошенко. "Бездарна діяльність уряду в управлінні економікою привела до того, що вже в грудні цього року країна може бути в ситуації внутрішнього дефолта. На сьогодні уряд не має коштів для виплат із заробітних плат, пенсій, соціальних виплат і зобов'язанням зовнішнього і внутрішнього характеру", - окреслив нерадісні перспективи голова правління центробанку. Слід думати, саме цю бюджетну "діру" Кабінет припускав "залатати" за допомогою НБУ.
"Діра" у бюджеті з вини уряду - неприємне відкриття для українців. Але й спекуляції на валютному ринку теж істотно вдарили по бюджету кожної родини. Як не подивися - народ у програші. А політики натхненно переводять тему на звичні рейки взаємних обвинувачень. За великим рахунком, у виграші виявиться та сторона, що зуміє довести, що від діянь супротивника збиток більше, ніж від її власних дій/бездіяльності. Тільки необхідність "щось вирішувати" з економікою ніхто не скасовував.
Затягти паски?
Необхідність виправляти ситуацію виникла не сьогодні, та й державна влада демонструє готовність врятувати народ прямо зараз (максимум - через десяток днів) аж ніяк не вперше. Дев'ятнадцятого грудня президент встановив черговий "дедлайн" для банків на чолі з НБУ. Втішно вже те, що спекулятивність курсу (є в нього політичний підтекст чи немає - вже інша справа) визнають всі, і експерти вимагають, щоб Нацбанк взяв на себе відповідальність за те, що відбувається у валютній сфері.
Центробанк і Міністерство фінансів вже встигли оприлюднити деякі подробиці свого антикризового плану, за термінову розробку якого вони взялися кілька днів тому. Своєчасність заходу можна залишити за дужками, часом дійсно краще пізно, ніж ніколи, якщо від дій буде користь.
Перший блок заходів - установка курсу. Поки НБУ обіцяє виходити на ринок з доларом по 8,95 гривні 19 грудня, і 8,7 - 20 грудня. Подальші коливання будуть залежати від аукціону, запланованого на 22 грудня. Другий блок можна умовно назвати "хто не встиг - той спізнився": Нацбанк планує пригальмувати з емісією. Рефінансування комерційних банків буде максимально обмежено, дисконтна ставка і ставка по кредитах "овернайт" (ввечері взяли - вранці повернули) підвищена тощо. Банкам у ці, поки невизначені, кілька тижнів може довестися непросто - не виключено, що обмеження рефінансування для слабких гравців виявиться критичним. У той же час призупиниться насичення ринку дешевою гривнею, що могло б стабілізувати курс. Крім того, з міжбанку буде виведений такий великий закупник валюти, як "Нафтогаз" - йому продавати долари буде "особисто" НБУ за персонально орієнтованим курсом. І, нарешті, третій блок заходів прямо пов'язаний зі "спекулятивною темою": НБУ планує з'ясувати, скільки і з якою метою банки купували валюту з 1 до 17 грудня. Помічені в неохайності втратять ліцензії.
Плани Нацбанку і Мінфіну виглядають як необхідний мінімум на якийсь час, це визнає й міністр фінансів Віктор Пинзеник. У всякому разі, подібні дії продемонструють, що НБУ хоч щось робить - раніше запідозрити його в бурхливій активності було складно. До того ж перелік заходів показує, що центробанк все-таки перемкнувся на банкірів, і найближчим часом недавно модне пояснення: у всьому винне населення, яке панікує - відійде на другий план.
Обвинувачувати зараз у коливаннях курсу громадян було б дивно. Вилученням депозитів (все ще обмежених) пояснити потребу фізичних осіб у величезних валютних масивах важко. Більше того, населення зараз саме скидає євро-доларові запаси: криза - кризою, а подарунки і святкове застілля скасувати складно. На користь продажу валюти говорить і небувало високий курс, тим більше що мало хто (крім хіба що уряду, що медитирує на "не більше семи") ризикує прогнозувати подальше поводження валюти.
Хто б не виграв від стрімкого падіння гривні: "змовники", про які розповіла прем'єр, просто завбачливі банкіри з гарними інформаторами або експортери (яким нестійкість національної валюти знову зіграла на руку), - а населення може постраждати дуже помітно. Причому - по всіх фронтах. Про проблеми власників доларових кредитів згадувати якось неввічливо - однаково нічого гарного розповісти не вийде. "Весело" і тим, хто одержує доларову зарплату в гривневому еквіваленті. Вони зіткнулися з існуванням у країні незалежних один від одного курсів: один - реальний, а інший - у районі п'яти гривень, - за яким зарплату перераховують. А подорожчання імпортних товарів рази так у два вдарить поза залежністю від валюти доходів. Поперед планети всієї традиційно опинилися продавці електроніки і побутової техніки (особливо відрізнилися інтернет-магазини, які встигли оперативно перерахувати ціни за курсом, навіть перевищуючим "психологічний червонець"). І якщо "лихоманка" продовжиться - через якийсь час "підтягнуться" і товари широкого вжитку. Причому, реальний курс може істотно змінитися (долар вже поповз униз), але ціни на цю обставину "забудуть" звернути увагу. Можна, звичайно, за порадою уряду, патріотично перемкнутися на місцевого виробника, тільки навряд чи вітчизняна промисловість покриє всі потреби...
Більшість порад, які дають населенню економісти, зводяться до "терпіть і не смикайтеся". Грати на курсі можна, але легко прогоріти. Різко конвертувати нагромадження в матеріальні блага припустимо, але й це ненадійно: так, завтра ооон та пральна машина буде коштувати дорожче, але післязавтра зростуть і повсякденні витрати. Проте, втішають прогнозисти, житло подешевіє. Головне тільки, щоб залишалися сили радуватися цій новині. А поки залишається тільки розслабитися та одержувати задоволення від свят, що наближаються. Добре б ще політики не відволікалися від економіки.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас