Банк Росії змінив поняття про "добрий" і "поганий" кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Росії змінив поняття про "добрий" і "поганий" кредити

Кредит&Депозит
846
Рада директорів Банку Росії схвалила проект нормативного акту, що змінює правила оцінки ризиків при видачі кредитів російськими банками.
Про це повідомляє РІА Новости.
Передбачається, що документ набуде чинності з 1 січня 2009 року. Він буде мати тимчасовий характер, тому через рік банки повинні будуть повернутися до колишніх нормативів.
Зокрема, ЦБ готовий подовжити строки, при яких кредит буде вважатися "гарним", Зараз під таке визначення потрапляють позики, прострочення по яких не перевищує 5 днів (для юридичних осіб) і 30 днів (для фізичних осіб). З 1 січня ЦБ РФ установлює правила, за якими кредит вважається "гарним", якщо прострочення по ньому не перевищує 30 і 60 днів відповідно.
"Поганим" кредит буде вважатися, якщо прострочення позики юрособам не перевищують 90 днів, фізособам - 120 днів. Також ЦБ РФ дозволив видавати нові позики на погашення старих.
У такий спосіб регулятор додає ліквідності в російську банківську систему. Відповідно до нормативних актів Банку Росії, чим гірша якість кредиту банку, тим більший під нього потрібно сформувати резерв. Ціль резервування резерву - компенсація збитків банку на випадок неповернення кредиту. У жовтні ЦБ удвічі знизив норматив обов'язкового резервування.
Варто відзначити, що обсяг прострочених споживчих кредитів найбільшим банкам Росії в листопаді через кризу виріс на 5,7 відсотка. При цьому в жовтні обсяг прострочення по кредитах у середньому виріс на 5,9 відсотка, а в низці банків - більш ніж на десять відсотків.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас