Зімбабве вводить в обіг купюру номіналом 10 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зімбабве вводить в обіг купюру номіналом 10 млрд доларів

Валюта
994
У Зімбабве незабаром з'явиться нова купюра номіналом 10 млрд зімбабвійських доларів. За словами представників резервного банку Зімбабве, нова банкнота випускається для "зручності обігу напередодні свят". При цьому очікується, що на неї можна буде купити всього лише 20 буханок хліба, передає CNN.
Про появу банкноти 10 млрд дол. було оголошено всього через тиждень після того, як Центральний банк країни видав нову купюру - 500 млн зімбабвійських доларів.
Раніше, 4 грудня 2008 р. уряд країни ввів в обіг купюру номіналом 100 млн зімбабвійських доларів, після чого буханка хліба подорожчала з 2 млн. до 35 млн зімбабвійських доларів.
Країна страждає від регулярного зростання інфляції. Так, у липні 2008 р. вона склала рекордні 231 млн відсотків. Попередній рекорд споживчі ціни в Зімбабве поставили в червні 2008 р., збільшившись на 11,27 млн відсотків.
20 липня 2008 р. через інфляцію Центробанк Зімбабве оголосив про випуск в обіг банкноти номіналом 100 млрд зімбабвійських доларів. 1 серпня ц.р. почалася деномінація національної валюти: 10 млрд зімбабвійських дол. були прирівняні до 1 дол.
Темпи зростання споживчих цін у Зімбабве збільшуються багато в чому завдяки політичній нестабільності в країні, оскільки в червні 2008 р. у країні відбулися президентські вибори, законність яких поставлена під питання іноземними спостерігачами. 29 червня знову обраний президент Зімбабве Роберт Мугабе приніс присягу шостий раз підряд. Другий тур президентських виборів у країні проходив у безальтернативній формі і викликав жорстку критику з боку Заходу. Головний суперник Мугабе, кандидат від опозиційного Руху за демократичні зміни М.Цвангіраї, відмовився від участі у виборах, пославшись на безпрецедентну кампанію насильства, учинену владою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас