Європейські ринки завершили тиждень зниженням котирувань акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські ринки завершили тиждень зниженням котирувань акцій

Фондовий ринок
139
Європейські фондові індекси в п'ятницю закрилися зниженням під тиском акцій сировинних компаній, повідомляє Bloomberg.
Інвестори побоюються, що спад у світовій економіці негативно позначиться на попиті на нафту і метали.
Британський FTSE 100 впав на 43,73 пункту, або на 1%, до 4286,93 пункту. Німецький індекс DAX Xetra 30 скоротився на 59,70 пункту, або на 1,2%, до 4696,70 пункту. Французький CAC 40 закрився зниженням на 8,25 пункту, або на 0,2%, на оцінці 3225,90 пункту. Зведений загальноєвропейський індекс Dow Jones Stoxx 600 втратив 0,88 пункту, або 0,45%, до 196,43 пункту.
Інвестори стурбовані постійною появою нових ознак збільшення світової фінансової кризи, що неминуче позначиться на фінансових показниках найбільших компаній. Не дуже оптимістичні прогнози щодо майбутніх прибутків "блакитних фішок" роблять їхні акції менш привабливими для учасників торгів.
Падіння цін на нафту до багаторічних мінімумів вкрай негативно позначається на становищі нафтових компаній, а також служить індикатором положення справ в економіці.
Котирування акцій Dassault Aviation SA опустилися на 5,6% після згоди компанії придбати частку Alcatel-Lucent SA в акціонерному капіталі Thales SA за $1,57 млрд.
Акції ABB подешевіли на 3,4%. Швейцарська компанія, що спеціалізується в області електротехніки, енергетичного машинобудування та інформаційних технологій, оголосила сьогодні, що створить резерв у розмірі $850 млн. для того, щоб оплатити витрати, пов'язані з наслідками розслідування американськими та європейськими регуляторами справ про цінові змови і дачу хабарів.
Не залишилися без уваги інвесторів і макроекономічні новини. Федеральна статистична служба Німеччини повідомила сьогодні про більше, ніж очікувалося зростання промислових цін у минулому місяці. У порівнянні з жовтнем ц.р., цей показник впав на 1,5% при середньому рівні прогнозів зниження на 1%. Дане місячне зниження промислових цін є найбільшим з 1949р.
Тим часом, дослідницький інститут Gf підніс приємний сюрприз британським інвесторам. Індекс споживчої довіри в країні в листопаді 2008р. виріс на 2 пункти і склав мінус 33 пункту всупереч очікуванням аналітиків, які прогнозували його зниження до мінус 39 пунктів.
Позитивним фактором стало те, що американська влада надасть національним автовиробникам кредити на суму $17,4 млрд. з коштів пакета допомоги фінансовій системі. Неназваний представник американської адміністрації, якого цитує Reuters, уточнив, що $13,4 млрд. будуть виділені американському автопрому вже в грудні-січні, однак кредити можуть бути відкликані у випадку, якщо компанії не доведуть свою життєздатність до 31 березня 2009 року.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас