Міноритарій Parex banka просить президента Латвії повернути у сейм закон про націоналізацію банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міноритарій Parex banka просить президента Латвії повернути у сейм закон про націоналізацію банків

Казна та Політика
275
Міноритарний акціонер латвійського Parex banka Рафаїл Дейфт звернувся до президента Латвії Валдіса Затлерса із проханням повернути на перегляд у сейм закон про передачу банків державі (націоналізацію).
Радник президента країни Сандра Кукуле повідомила агентству BNS, що глава держави на початку наступного тижня розгляне заяву.
Скористатися правом на повернення законопроекту президент може протягом 10 днів.
У четвер сейм прийняв в остаточному читанні закон про передачу банків державі, ціль якого - збереження стабільності роботи банківської системи країни і забезпечення роботи платіжної системи. Документ передбачає, що Банк Латвії або Комісія з ринку фінансів і капіталу (КРФК) можуть ініціювати націоналізацію банку у винятковому випадку - якщо існує серйозна загроза стабільності банківської системи. Закон буде поширюватися на зареєстровані в Латвії банки і їхні філії.
Націоналізація банку припустима за договором або "за справедливу винагороду" на підставі окремого закону, говориться в документі. Тобто передбачається добровільна (за узгодженням із власниками) або примусова націоналізація банку.
Допускається два види деприватизації - шляхом відчуження емітованих банком акцій або шляхом відчуження банківського майна, прав і зобов'язань. У першому випадку незастосовне переважне право акціонерів, у другому - вимоги кредиторів (підлягають погашенню всі зобов'язання, за винятком тих, які сторона, що переймає, бере на себе).
Дейфт є головою правління і найбільшим акціонером інвестиційної компанії Dominante Capital, володіє 23,5 тис. акцій Parex banka.
Він заявив, що готовий відмовитися від акцій банку на користь держави, але не за символічною ціною, як це зробив Svenska Handelsbanken. Якщо ж держава забере акції в примусовому порядку, він готовий судитися.
Як повідомлялося раніше, уряд Латвії веде з міноритаріями Parex banka переговори про передачу державі приблизно 15% приналежних їм акцій та одержання в такий спосіб у власність 100% статутного капіталу. Поки продати свою частку - близько 0,3% - погодився тільки шведський Svenska Handelsbanken, причому за 1 євроцент.
У середині жовтня 2008 року почався відтік вкладів з Parex banka, після чого він звернувся до влади Латвії за допомогою в подоланні фінансових проблем. Уряд 5 грудня підписало угоду з найбільшими акціонерами банку Валерієм Каргіним і Віктором Красовицьким про передачу державі 84,83% акцій.
Parex banka - другий за розміром активів банк у Латвії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас