Кредит Ощадбанку "Нафтогазу України" наданий під заставу газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит Ощадбанку "Нафтогазу України" наданий під заставу газу

Енергетика
763
Заставою за наданим ВАТ "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк) Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" кредитом в розмірі близько 6,6 млрд грн є приналежний держхолдингу природний газ, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.
"Кредит був залучений минулого тижня під заставу газу", - сказало воно.
За його словами, залучені кошти спрямовані на погашення поточної заборгованості "Нафтогаза України" перед швейцарським газотрейдером RosUkrEnergo.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" у четвер перерахувала RosUkrEnergo частину заборгованості за поставлений газ у розмірі $800 млн. За оцінками російського ВАТ "Газпром", що володіє 50% швейцарської компанії, НАКу до кінця поточного року необхідно додатково погасити заборгованість у сумі орієнтовно $2 млрд.
НАК традиційно залучає кредити в осінньо-літній період для фінансування накачування газу в підземні сховища напередодні опалювального сезону, однак цього року ця робота була ускладнена через фінансову кризу.
У результаті цього, а також різкої девальвації гривні і зниження споживання газу "Нафтогаз України" зазнає труднощів з оплати газу перед RosUkrEnergo.
"Нафтогаз України" поєднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
Ощадбанк заснований в 1991 році, всі його акції належать державі. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2008 року за розміром загальних активів (25,467 млрд грн) Ощадбанк посідав восьме місце серед 181 банку, що діють у країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас