Туркменістан обнадіює своїми газовими можливостями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменістан обнадіює своїми газовими можливостями

Енергетика
489
У жовтні дані аудита підтвердили, що Туркменістан володіє одним з найбільших у світі родовищ природного газу.
За оцінкою британської консалтингової компанії, що проводила аудит, Gaffney, Cline & Associates (GCA), родовище Південний Іолотан може виявитися четвертим за розміром у світі, пише Wall Street Journal.
Найбільші гравці енергетичного ринку завмерли тоді в передчутті мега-угод із країною, що до недавніх пір була закрита для західного світу.
Однак уже в листопаді, під час проведення в Туркменістані міжнародної конференції з питань нафти та газу, наступило розчарування. Місцева влада дала зрозуміти, що Туркменістан має намір "самостійно" розробляти свої родовища і готовий допустити великі компанії тільки в розробку нафтових родовищ у Каспійському морі, де і ризики вищі, і можливі прибутки нижчі. Що ж стосується Південного Іолотана, то там Ашхабад готовий запропонувати іноземцям тільки сервісні контракти і не розглядає можливі угоди про спільну розробку, що передбачають розподіл продукції.
Проте, голови енергетичних гігантів не залишають надії на доступ до ресурсів Туркменістану, вважає Wall Street Journal. Країна набагато більшою мірою потребує допомоги іноземних компаній: Туркменії потрібні і технології, і гроші.
Джим Джиллет, директор з розвитку GCA вважає, що родовище газу в Південному Іолотані - одне із найпроблематичніших для розробки, тому що газ розташований глибоко, під високим тиском і під твердим соляним шаром.
Західні експерти сумніваються, що країна зможе самостійно реалізувати свої амбіційні плани з розвитку енергетики. Торік Туркменія зробила 70 млрд. куб. м природного газу, більша частина якого експортується в Росію. Країна зв'язана великими експортними угодами на постачання газу в Росію, Китай та Іран, і повинна постійно збільшувати обсяги видобутку газу. На думку Джиллета, у найближчі роки Туркменістан повинен збільшити обсяги виробництва природного газу як мінімум удвічі.
Не можна сказати, що Туркменістан нікого не пускає в розробку родовищ на своїй території. China National Petroleum Corp. (CNPC) зуміла укласти угоду про розподіл продукції з розробки великого газового родовища на правом березі ріки Аму-Дар’я. CNPC також будує трубопровід для транспортування газу з Туркменістану в Китай.
Туркменія спокійно пускає до себе невеликі компанії, такі як Dragon Oil, у капіталі якого бере участь уряд Дубаї. На думку дипломатів, місцева влада готова ділити виробництво із середніми компаніями, тому що їх простіше контролювати.
Уряд Туркменістану пропонує 32 ліцензійні угоди на розробку своїх родовищ у Каспійському морі. За заявами місцевої влади, більше 60 компаній виявляють цікавість до цих родовищ. При цьому процес одержання ліцензії на розробку туркменських родовищ дуже непрозорий, відзначає видання.
Однак крім "бюрократичних" бар'єрів, великі компанії стикаються також з перешкодами геополітичного характеру. Так, BP зацікавлений у розробці шельфового родовища Сердар, розташованого неподалік від інших розробок компанії в азербайджанській частині Каспію. Однак права Туркменії на Сердар заперечує Азербайджан, і видобуток навряд чи можливий до вирішення територіального конфлікту.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас