З Росії витече 100 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З Росії витече 100 млрд дол.

Валюта
1354
Відтік капіталу з Росії за 11 місяців склав близько 80 мільярдів доларів, повідомив перший заступник голови Банку Росії Олексій Улюкаєв.
Більше того, Улюкаєв підкреслив, що за підсумками року цей показник може досягти 100 мільярдів, що, втім, зовсім не дивно. "Гарячі" гроші з Росії вже пішли, а це означає, що пік відтоку приватного капіталу пройдений, вважають експерти.
Відтік приватного іноземного капіталу з Росії в січні - листопаді 2008 року склав близько 80 млрд доларів, а за підсумками 2008 року він може досягти 100 млрд, повідомив перший заступник голови Банку Росії Олексій Улюкаєв в інтерв'ю телеканалу Russia Today, передає "Інтерфакс"
"Протягом трьох кварталів Росія займала нейтральну позицію в тому, що стосується припливу або відтоку приватного капіталу. У нас дуже гарний другий квартал і більш-менш середні перший і третій. Але з вересня і жовтня ми почали нарощувати відтік капіталу, і після закінчення 11 місяців він склав близько 80 млрд доларів. Можливо, остаточна цифра за 2008 рік складе 100 млрд", - сказав Улюкаєв.
Цифри цілком закономірні, вважає начальник аналітичного відділу КК "Капиталъ" Сергій Карихалін.
"Відтік капіталу відбувся внаслідок виплат по зовнішніх позиках і відтоку портфельних інвестицій у зв'язку з негативною ситуацією в економіці і на фондовому ринку. А от компенсувати його були нічим - зовнішні кредитні ринки в четвертому кварталі були закриті", - розповів він газеті Взгляд.
Продовження цієї тенденції загрожує втратою міжнародних резервів і девальвацією рубля, хоча поки уряду і ЦБ вдається згладжувати ситуацію, вважає аналітик.
Експерти вважають, що пік відтоку капіталу вже пройдений.
Як сказав Взгляду фінансовий експерт "Калита-Фінанс" Олексій В’язовський, ті гроші, які було легко вилучити з російської економіки (шляхом продажу акцій на фондовому ринку тощо), уже пішли з Росії. Це так звані "гарячі" гроші. При цьому залишилися інвестиції, які носять довгостроковий і неліквідний характер (будівництво іноземними виробниками заводів та інші вкладення).
"Очевидно, що продовжиться відтік капіталу, пов'язаний з поверненням російськими компаніями іноземних позик і кредитів міжнародним банкам, однак і ця тенденція буде носити короткостроковий характер", - пояснив В’язовський, звернувши увагу, що основна небезпека для зовнішньоторговельного сальдо буде виходити не від відтоку капіталу, а від падіння експортного виторгу в російських експортерів.
Нагадаємо, що за прогнозом Мінекономрозвитку, відтік капіталу з Росії в 2009 році збережеться і складе близько 90-91 млрд доларів.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас