Непатріотичні покупки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непатріотичні покупки

Аграрний ринок
1743
"Давайте купувати тільки українське!" - з таким гаслом все частіше виступає по телевізору багато політиків і чиновників.
"Потрібно підтримати вітчизняного виробника і затягти паски! Українці - будьте патріотами!" - все частіше кричать можновладці нашої країни.
Давайте прикинемо, що українське ми купуємо? Не будемо казати про каву, банани і апельсини - у нас це не росте. Хоча без кави багатьом, напевно, буде складно. Дуже складно. Може, чай? Потрібно запитати в чиновників, чи вважається українським розсипаний у пакетики чай, зібраний в іншій країні. Ну, це добре, потім запитаємо.
Вода? Припустимо. Не всі п'ють французьку воду "Евіан", на відміну від багатьох дбайливців за вітчизняні продукти. Можна попросити рідних та близьких не купувати боржомі. Хоча тут є над чим подумати; для початку треба запитати в батьків держави, чи варто кривдити братній грузинський народ.
Отже: м'ясо, кефір, сир, хліб, крупи... З овочами та фруктами складніше - помідори зараз у супермаркетах турецькі, а виноград - грецький або іспанський. От невдача. Ну, добре, пройдуть свята, почекаємо, коли виростуть наші.
З легпромом важче. Купувати одяг українського виробника складно. Але ж багато хто в нас так люблять англійські, французькі та італійські бренди. Як, власне, і взуття.
Зі смутком згадую мамині розповіді про продукцію вітчизняних взуттєвих фабрик - натирає, не гнеться, і ходити незручно. Ну, добре, грошей мало зараз - поносимо речі минулих сезонів. Добре, що й новою побутовою технікою запаслися. А то вся ж не наша.
Ой, косметика закінчується. Фарбуватися українською помадою і тушшю якось не вражає. Доведеться пригадати, що у світі модна імітація відсутності косметики на обличчі. Будемо робити вигляд, що спеціально не нафарбувалися. А шампунь і зубна паста... Згадаємо про зубний порошок?
Виходить, що нашу продукцію я не споживаю. Добре, що ми ремонт закінчили. А то шпаклівка-штукатурка, шпалери, плитка, фарба... зізнаюся, зовсім не українські. Так, по суті, і меблі. І вікна ми німецькі поставили. Хм, лаяти мене не будете?
Ну, можливо, якби все перераховане вище в нас вироблялося більш якісним, то я б і купувала. Тільки от давненько ми не вкладали кошти в модернізацію, удосконалення та поліпшення якості. Так що вибачте, виробники, складно бути вашим патріотом.
Як нас можна примусити купувати тільки українське? Заборонити імпорт всього до нас. Звучить, можливо, нерозумно. До того ж навряд чи хтось стане наново створювати залізну завісу. Хоча схожі ідеї вже з'являються. Один колишній міністр охорони здоров'я недавно запевняв, що імпортні медпрепарати нікому не потрібні і що українські фармацевти роблять 80% аналогів закордонних ліків.
Але є люди, яким не можна приймати наші аналоги ліків. Не тому, що вони не патріоти або в них багато грошей. Вітчизняні препарати дешевші, буває, і на порядок. Просто через погане здоров'я не можна. Як, наприклад, моїй мамі. Після операції на серце їй прописали один французький препарат. І пити його потрібно цілий рік. Від цього залежить її видужання. Так що я вирішила не перевіряти, заборонять чи ні імпортні товари. Навіщо ризикувати здоров'ям близької людини? Простіше купити пігулок на рік уперед.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас