Податковий вексель хочуть повернути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податковий вексель хочуть повернути

Казна та Політика
1404
Після обурення підприємців, асоціацій і народних депутатів про це починають говорити в Державній податковій адміністрації. Зокрема, перший заступник голови ДПАУ Вадим Кайзерман повідомив про доручення президента Віктора Ющенка "відновити право платника податків згортати податки векселями".
Заступник голови податково-митного комітету Ради Микола Круглов нагадав, що повернення податкових векселів передбачене у проекті держбюджету-2009. "На законодавчому рівні податковий вексель існує і зараз, але на основі урядової вказівки його використання на кордоні було заборонено. Саме скасування податкових векселів підштовхнуло багато підприємств до кредитів у банках, а в силу того, що відшкодування затягується, це приведе до закриття і банкрутства підприємств", - сказав Круглов.
Заступник голови комітету Ради з питань підприємництва Ксенія Ляпіна відзначає, що в заяві податкового чиновника немає нічого особливо дивного. "Податкова ніколи не була проти векселів. Навпаки, вона - сторона постраждала. Як ми прогнозували, що скасування податкових векселів у другому півріччі зменшить надходження ДПАУ, так і вийшло, - заявила "і" пані Ляпіна. - Зате Держмитниця стала героєм з надходжень. Я вважаю, що зараз імовірність повернення податкових векселів набагато вища, ніж була півроку тому".
За даними ДПАУ, сума простроченої заборгованості з відшкодування ПДВ становить 3 млрд. грн., а загальна сума заборгованості - 12 млрд. грн. Повернення ПДВ проводиться тільки після перевірки податківцями даної декларації (протягом 30 днів), але в силу того, що повернення найчастіше затягується, підприємці стають кредиторами держбюджету.
За наявності податкового векселя схема розмитнення виглядала в такий спосіб. Імпортер замість того, щоб відразу сплатити ПДВ (який у випадку імпорту певних товарів, зокрема, деякого обладнання, потім буде йому відшкодований), підписував податковий вексель, що дозволяє розрахуватися по ПДВ після продажу завезеного товару. Таким чином, імпортер сплачував ПДВ тільки з оборотних коштів.
На початку цього року уряд видав доручення, відповідно до якого Держмитниця відмовлялася приймати податкові векселі. Голова Держмитниці Валерій Хорошковський пояснював "і" це так: "Вексель, що був скасований, використовувався як компенсатор з повернення ПДВ. Безумовно, перед ДПАУ стоїть завдання повертати ПДВ. Але разом з тим Держмитниця не повинна давати інструменти, що ведуть до бюджетних недопоставок. Коли ДПАУ повертає ПДВ, вона в законному порядку проводить перевірку підприємства на предмет липового ПДВ. При роботі з векселями такі перевірки не проводилися".
Після скасування податкових векселів змінилася і процедура розмитнення імпорту. Імпортер відразу сплачував ПДВ митникам і за необхідності складав декларацію на бюджетне відшкодування податку. Але оскільки реально заявлені суми до відшкодування ПДВ перевищували планові показники, податкова прагнула мінімізувати відшкодування шляхом зустрічних перевірок і прострочення виплат.
Втім, повернення податкових векселів, швидше за все, буде залежати від уряду та Держмитниці. "Податкова просить повернути векселі з того моменту, як їх скасували, оскільки втрачає кошти з відрахування у держбюджет. Проти векселів виступають Держмитниця і Мінфін. Зараз існує дуже велика ймовірність того, що уряд піде назустріч підприємцям і поверне векселі в наступному році", - повідомило джерело в уряді.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас