ПФТС переборов 300 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС переборов 300 пунктів

Фондовий ринок
519
Індекс ПФТС за підсумками торгів у четвер піднявся на 7,53% - до оцінки 302,98 індексного пункту на тлі істотного зростання котирувань більшості блакитних фішок.
За словами фахівця аналітичного департаменту ІК "Фінаста" Олени Злобіної, зростання спостерігалося практично у всіх галузях. "Серед металургів максимальним попитом користувалися акції Єнакіївського меткомбінату, підросли акції "Азовсталі" (+7,47%) і Алчевського меткомбінату (+2,9%)", - відзначила вона. Акції "Західенерго" та "Центренерго" додали в ціні 9,95% й 2,72% відповідно. На 15,71% подорожчали акції "Мотор Січ".
За результатами торгів у четвер індекс ПФТС пробив місячний 30-пунктовий торговельний канал (260-290 індексних пунктів) і завершив торги вище оцінки 300 пунктів. "У цілому це позитив, оскільки ринок почав відігравати девальвацію гривні, а виходить, деякі локальні гравці бачать дно, - говорить управляючий директор з продажів і нових ринків інвестиційної компанії "Сократ" Костянтин Лісничий. - На жаль, крім девальвації, я не бачу підстав для зростання, оскільки світова статистика досить погана. Більше того, більшість експертів очікують погіршення ситуації в першому кварталі 2009 р.".
"Важливий рівень опору перебуває на 310 пунктах (50% падіння - з 395 до 222 пунктів), - говорить Олена Злобіна. - Тепер немаловажно, як індекс завершить сьогоднішні торги. Якщо бичачого імпульсу буде досить для подолання оцінки 310 пунктів і закріплення вище, є ймовірність, що наступного тижня оптимістичний тон на ринку збережеться".
Але аналітики не виключають ризик відкоту. Багато чого буде залежати від дії української влади в найближчі вихідні, зокрема, відносно курсу національної політики.
На думку Костянтина Лісничого, основний попит найближчим часом буде спостерігатися в ліквідних паперах, оскільки інвестори вже обпалилися на неліквідах, які звалилися з піка більш ніж в 10 разів. "Інтерес до українського ринку буде дуже виборчим, особливо на тлі дешевини інших більше ліквідних ринків, таких як Росія і Китай, - вважає експерт. - Імовірно, будуть цікаві й папери компаній, які найменше постраждають від кризи і зможуть збільшити свою частку ринку за рахунок викупу більше дрібних конкурентів. Серед найцікавіших секторів ми виділяємо компанії аграрного сектора, харчової промисловості, фармацевтики і машинобудування".
У той же час, вважають аналітики, основною проблемою ринку буде залишатися надзвичайно низька ліквідність і мала кількість паперів у вільному обігу як наслідок викупу власних акцій великими компаніями. "Позитив можуть привнести запуск нових торговельних майданчиків, робота ринку заявок, а також залучення нових клієнтів через інтернет-продажі", - вважає Костянтин Лісничий.
Крім того, залучення вітчизняного інвестора позитивно вплине на наш фондовий ринок, поступово знижуючи залежність від іноземного, в основному спекулятивного капіталу, що склав порядку 60-70% всього ринку цього року.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас