Ринок оцінює кредитний ризик України на одному з найвищих місць у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок оцінює кредитний ризик України на одному з найвищих місць у світі

Кредит&Депозит
3384
Рівень ризику по боргах України, відповідно до котирувань свопів на кредитний дефолт, перебуває зараз на четвертому місці у світі слідом за Еквадором, Аргентиною і Венесуелою, повідомляє агентство Bloomberg.
Вартість ринкової страховки боргів України виросла цього року в 13 разів - до 31% у порівнянні з 59% в Еквадору, що вже перебуває з минулого тижня в стані дефолту, 46% в Аргентини і 33% у Венесуели.
Українські компанії, за оцінками, повинні погасити в грудні зовнішні зобов'язання на $4,1 млрд за відсутності можливості рефінансування боргів на ринку. Загальний обсяг заборгованості України та українських підприємств, банків досягає $105 млрд.
За даними JPMorgan Chase, спред по українських держоблігаціях відносно прибутковості US Treasuries виріс зараз до 25,86%, що в 9 разів вище від рівня початку року. У середньому по боргах країн, що розвиваються, спред становить 7,09%.
Можливості погашення боргів знижуються в результаті поглиблення економічної кризи та падіння курсу української гривні, що знизився на цьому тижні на міжбанку нижче 9 гривень за долар.
За оцінками керівника головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Романа Жуковського, при курсі 7,5 грн./$1 частка невиплачених вчасно валютних кредитів складе 25% від їхньої загальної суми, а при курсі 9,5 грн./$1 "можна сміливо прогнозувати і 60% неповернення".
За оцінками експертів Commerzbank AG, курс гривні може знизитися ще на 24%, тому що можливості Нацбанку з підтримки курсу обмежені.
Умови угоди з Міжнародним валютним фондом, повідомляє агентство Bloomberg, не дозволяють ЦБ знижувати рівень резервів більш ніж на 4% до кінця року, а також припускають поступовий перехід до змінного курсу нацвалюти.
Голова Ради Нацбанку України (НБУ) Петро Порошенко пізно ввечері в четвер за підсумками засідання ради визнав, що девальвація, що відбувається, несе величезні ризики для економіки держави, стабільності фінансово-банківської системи.
У зв'язку із цим рада НБУ в четвер підтримала і пропонує тепер закріпити законодавчо введення обов'язкового продажу частини валютного виторгу підприємств, повідомив він. Рада НБУ також підтримує скорочення терміну повернення валютного виторгу підприємств у країну.
У цей час законом закріплений термін розрахунків по зовнішньоекономічних операціях 180 днів. Обов'язковий продаж валютного виторгу був введений в Україні в 1998 році як антикризовий захід і було скасовано через сім років - у квітні 2005 року.
Голова Ради НБУ виступив за підвищення прозорості валютного ринку і забезпечення рівного доступу банків до валютних ресурсів НБУ.
Багато експертів говорять, що частина коштів, надаваних банкам у вигляді рефінансування, потрапляє на валютний ринок.
У зв'язку з цим Порошенко повідомив, що 19 грудня об 11:00 відбудеться нарада керівників банків і НБУ, на якій буде представлений новий порядок продажу валюти центральним банком.
Навколо Нацбанку на тлі фінансової кризи, що поглиблюється, розпалюються також політичні пристрасті.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала в четвер президентові України терміново внести в парламент подання про звільнення голови НБУ, звинувативши його в спекуляціях на валютному ринку.
За її словами, спекуляції здійснювалися шляхом виділення Нацбанком рефінансування комерційним банкам на загальну суму 40,275 млрд грн., які потім направлялися на валютний ринок, а не на підтримку реального сектора. При цьому Нацбанк продавав окремим банкам валюту за істотно заниженим курсом, що дозволяло їм одержувати високий спекулятивний дохід.
Тимошенко підкреслила, що "курс 10 гривень за один долар робить, власне кажучи, вже неможливою закупівлю імпортного газу, ядерного палива, ліків і повернення валютних кредитів".
Прем'єр сказала, що фракція "Блок Юлії Тимошенко" не допустить прийняття в парламенті "будь-яких законодавчих рішень доти, поки не буде знятий голова Нацбанку України".
Голова секретаріату президента України Віктор Балога порахував заяви Тимошенко "неприпустимими" і такими, що "розпалюють паніку". Він вважає, що прем'єр вкотре займається "голосним піаром".
Верховна Рада у свою чергу створила в четвер слідчу комісію з перевірки діяльності НБУ в період світової фінансової кризи.
Українська нацвалюта, курс якої до долара США з 2006 року до літа 2008 року зберігався на рівні 5,05 грн./$1, у четвер на міжбанківському ринку зміцнилася до 9,3 грн. за 1 долар США з 9,45 грн./$1 за підсумками торгів у середу.
Одночасно долар подешевшав і на готівковому ринку. Як повідомляють кореспонденти агентства "Інтерфакс-Україна", багато банків готові продавати його за курсом 9,5 грн./$1, а деякі - по 9,3 грн./$1, тоді як ще вранці четверга курс продажу був не менше 10,2 грн./$1. Ще швидше знижується курс покупки долара: якщо на початку дня банки готові були брати його за 9,6-9,8 грн., то до вечора - не дорожче 8,8-9,0 грн.
Президент Віктор Ющенко вважає, що фактори девальвації гривні вже вичерпані. Голова Мінфіну Віктор Пинзеник повідомив, що Нацбанк проведе в п'ятницю інтервенції при незмінному офіційному курсі - 7,8648 грн./$1.
Основними фундаментальними причинами ослаблення національної валюти України є погіршення платіжного балансу, пов'язане з падінням обсягів металургійної і хімічної продукції експорту, відтік коштів нерезидентів, зниження обсягів іноземних інвестицій і вилучення вкладів з банків.
Міжнародний валютний фонд схвалив кредит Україні в розмірі $16,5 млрд і вже виділив з нього $4,5 млрд, які вже фактично витрачені. До кінця 2008 року очікується рішення Світового банку про надання республіці $0,5 млрд. Президент Франції Ніколя Саркозі запропонував у четвер виділити Україні фінансову допомогу для боротьби із кризою в розмірі 1,7 млрд євро.
За даними статистики, ВВП України в реальному вираженні знизився в листопаді 2008 року на 14,4% на тлі зниження промвиробництва на 28,6% через падіння експортного і внутрішнього попиту.
Міністерство економіки і Міжнародний валютний фонд прогнозують падіння ВВП України в 2009 році на 5%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас