"Ъ": Нацбанк розплатиться гривнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк розплатиться гривнею

Казна та Політика
5876
Глава НБУ Володимир Стельмах пообіцяв вже з понеділка змінити правила роботи на валютно-кредитному ринку: посилити умови рефінансування банків, підвищити дисконтну ставку, скасувати прямий продаж підприємствами валюти на міжбанку і покарати банки, винні у валютних спекуляціях.
Але ці благі наміри не врятували Володимира Стельмаха від різкої критики з боку Кабінету міністрів, ради НБУ і Верховної ради, що створила комісію з розслідування дій правління НБУ. Такий пресинг може закінчитися відправленням Володимира Стельмаха у відставку ще цього року.
Вчора вранці в аеропорті "Бориспіль" після зустрічі з президентом Віктором Ющенком, міністром фінансів Віктором Пинзеником і головою НАК "Нафтогаз України" Олегом Дубиной глава НБУ Володимир Стельмах пообіцяв зробити декілька твердих кроків. Він повідомив журналістам, що з 22 грудня набере чинності рішення правління НБУ про чергову зміну правил роботи валютного ринку.
На міжбанківському ринку дозволять торгувати лише банкам, які будуть купувати (продавати) валюту клієнтів, тоді як з 4 листопада на прямий міжбанк виходили підприємства "і формували реальний, а не спекулятивний курс долара". Повернення старої схеми, на думку Стельмаха, повинне зняти валютні спекуляції.
Також у найближчі дні Володимир Стельмах пообіцяв знизити обсяги рефінансування банків і гривневу емісію (на вимогу МВФ монетарна база в 2009 році може зрости лише на 11%). "Вже прийшов період, коли можна утриматися від масового рефінансування для закриття проблем поточної діяльності", - сказав він. НБУ обіцяв обмежити кредитування банків двома тижнями ще 9 грудня.
В той день НБУ видав банкам 270 млн грн на 294 дні, а 15 і 16 грудня - 160 млн грн і 400 млн грн на 361 та 59 днів відповідно. 17 грудня НБУ направив у банки безтерміново ще 6,23 млрд грн. Серед нових заходів Нацбанку: підвищення дисконтної ставки (зараз 12%) і ставки рефінансування (зараз овернайти 18-20%). За даними Пинзеника, овернайти подорожчають удвічі.
Для виявлення спекулятивних операцій Володимир Стельмах має намір провести масові перевірки банків, які повинні "поводитися коректно і в першу чергу задовольняти потреби, пов'язані з економічними процесами на валютному ринку, у тому числі через готівковий курс". Віктор Ющенко додав, що перевірка повинна стосуватися також обґрунтованості проведення банками кредитних операцій і дотримання законодавства з обслуговування депозитів: "Я, як президент, заявляю, що у випадку виявлення порушень ці банки повинні бути позбавлені ліцензії - хто на три місяці, хто на шість, а хто - назавжди". За даними ради НБУ, валютної ліцензії за результатами перевірок регулятора можуть позбавити три невеликих банки.
Незважаючи на такі обіцянки, які були викликані різким стрибком курсу долара до 10 грн/$, критика дій НБУ вчора підсилилася. "Я, як глава ради Нацбанку, не можу упокоритися з такою істотною девальвацією гривні, тому що вона несе величезні ризики для економіки, стабільності банківської системи і вимагає негайних і твердих заходів, які нами були сформовані як рекомендації ради правлінню, - сказав Петро Порошенко за підсумками засідання ради. - Правління НБУ несе персональну відповідальність за те, що відбувається, маючи всі важелі впливу для контролю ситуації у фінансово-кредитній сфері". Серед запропонованих заходів - вимога скоротити терміни ввезення експортерами виторгу та обов'язковий продаж його частини.
У спланованій акції, що призвела до девальвації гривні, НБУ обвинуватила і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. А 416 депутатів Верховної ради "з голосу" ухвалили постанову про створення слідчої комісії з перевірки діяльності НБУ під час фінансової кризи на чолі з членом ради Нацбанку Юрієм Полунєєвим, яка у місячний термін повинна перевірити НБУ разом з Генпрокуратурою і СБУ. "Ми будемо намагатися показати якісь результати якнайшвидше, до вівторка", - сказав глава комісії.
Серед аргументів поспіху депутат Андрій Кожем’якин (БЮТ) назвав те, що в понеділок курс буде 12 грн/$, а в "четвер-п'ятницю - дефолт, що вже готується". У вівторок президент планує заслухати в парламенті звіт Володимира Стельмаха. "За його результатами президент готовий підтримати найтвердіші кадрові рішення", - заявив глава секретаріату президента Віктор Балога.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас