Еквадорським шляхом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Еквадорським шляхом

Валюта
8611
У середу на міжбанку торги по долару почалися з позначки 9,25/9,65 грн. за $1, на 11:00 ціни зросли 9,50/9,90 грн. за $1, а на 12:00 відкотилися до 9,30/9,65 грн. за $1.
Одночасно із цим з'явилися повідомлення в пресі про те, що західні експерти почали розглядати варіанти дефолту в Україні, а глава представництва МВФ в Україні подав у відставку. Еквадорським шляхом підемо, товариші?
Відповідно до доповіді німецького Дойчебанка від 12.12.08 р., швидке падіння курсу гривні разом з колосальним падінням реального сектора, незважаючи на підтримку МВФ, призведе наступного року до переходу економіки в стан твердої рецесії. Це у свою чергу відіб”ється в банкрутстві підприємств і банків.
Поки МВФ дає Україні гроші, які Нацбанк роздає банкам фактично для погашення ними зовнішніх зобов'язань, дефолта не буде. Однак, за неофіційною інформацією, місія МВФ поїхала вкрай незадоволеною побаченим, і тому грошей нам можуть не дати. Або дати в січні, але потім заморозити транші.
Україна не зможе виконати тверді вимоги Меморандуму щодо збалансування бюджету, і це очевидно. У той же час не можна забувати, що в найтяжкій борговій комі знаходиться "Нафтогаз". Позичені ним гроші (ще Івченко почав це неподобство) - гарантовані державою. Для старту дефолта достатньо, щоб уряд відмовився платити за такого роду боргами. Ще один спосіб піти еквадорським шляхом - попросити перепочинок у власників євробондів у частині виплат відсотків з облігацій та викупу їх.
Нагадаю, що в Еквадорі все з цього й починалося. Минулого тижня президент Еквадору Рафаель Корреа віддав наказ з 15 грудня не здійснювати платежі за зовнішніми боргами і назвав закордонних кредиторів "монстрами". Поки мова йде про невиплату $30 млн. відсотків з облігацій зовнішньої позики. Але, зважаючи на все, така ж доля чекає весь масив кредитних договорів, загальна сума яких становить $10 млрд. Вони вже фактично оголошені укладеними попередньою адміністрацією країни незаконно.
Втім, аналітики впевнені, що перший у цій кризі дефолт оголошений більше з політичних мотивів, ніж з економічних. Як прокоментував те, що відбулося, один мій знайомий український бізнесмен, який має тісні ділові контакти із цією країною: "Західні власники еквадорських євробондів заплатили за візит міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова".
Нагадаю, що в ході латиноамериканського турне Дмитра Медведєва відбулися його переговори з керівниками країн, які входять до регіонального союзу АЛБА (Венесуела, Куба, Болівія, Гондурас, Домініка, Нікарагуа, а також Гаїті, Уругвай та Еквадор як спостерігачі), а також візит Сергія Лаврова до Кіто 27 листопада.
Не звиклі до високих іноземних гостей еквадорці навіть не знали, як правильно поводитися з високим гостем. Російськими телеканалами транслювалася забавна картинка: Лавров заходить до президентського палацу з чорного ходу, на вхідних дверях - табличка з написом "Президентові Корреа - три дзвінки". Двері відчиняє швейцар. У резиденції кипить робота. Глава держави схожий на такого собі просунутого фермера, який і країною править, і трояндами торгує.
До речі, троянди - основна стаття еквадорського експорту в Росію та Україну. Значна частина троянд, якими забиті підземні переходи і квіткові салони Києва, - звідтти. Квіти з бананами складають й основну статтю товарообігу Росії та Еквадору, що наближається до мільярда доларів. Причому торговельний баланс винятково на користь Еквадору: російський експорт становить сміхотворну навіть за мірками Латинської Америки суму - $42 млн.
Тепер перекіс, мабуть, буде виправлений - під час візиту Лаврова була підписана угода про військово-технічне співробітництво між Москвою і Кіто. На думку аналітиків, країна все більше потрапляє в орбіту політичного впливу Росії та Венесуели.
Саме Венесуела є ідеологом оголошення дефолтів з іноземних позик. Але від здійснення цієї погрози власними силами її утримує наявність цінної власності за кордоном, що неодмінно заарештують.
У той же час Еквадор найкраще підходить на роль "піонера дефолтного руху". Він має найзначніший у світі досвід відмови платити за боргами: з того часу, як країна відокремилася від Колумбії в 1830 році, Еквадор повідомляв дефолт 6 разів.
Легальним приводом для цього кроку став висновок Комісії з перевірки держборгу. Рафаель Корреа, після приходу до влади в 2006 році, сформував урядову комісію з аудита зовнішнього боргу країни. Минулого місяця комісія встановила, що близько $3,9 млрд. зобов'язань країни перед іноземними інвесторами "недійсні" через порушення, пов'язані з процедурою емісії відповідних боргових інструментів. Серйозні порушення були виявлені в зобов'язаннях уряду з боргів з погашенням в 2012 і 2030 р. Це дало Еквадору формальний привід стати першою державою, що відмовилася обслуговувати свою заборгованість з євробондів.
Найбільш смішне, що борги з погашенням в 2012 і 2030 р. (два з трьох випусків зовнішніх зобов'язань), це не що інше, як... реструктуризовані зобов'язання країни від 1999 року. Саме у вересні 1999 року був оголошений останній за рахунком еквадорський дефолт з державних кредитів на суму близько $50 млн. Країна виявилася не в змозі розплатитися із зобов'язаннями за державними позиками, сума яких перевищила на той момент $16 млрд. На обслуговування цього боргу йшло 42% бюджету країни. Місцева валюта - сукре - дешевшала за тиждень на 16%, а з початку 1999-го до моменту оголошення "вересневого дефолта" вона впала в ціні на 65%.
Після відмови платити втрутився Міжнародний валютний фонд. Його тодішній президент Мішель Камдесю закликав еквадорську владу налагодити діалог з кредиторами, щоб знайти "всеосяжне вирішення" питання.
Але Джаміль Мауад, який посідав пост глави держави, відмовився вести переговори із західними інвесторами, а тим паче говорити про будь-яке дочасне погашення боргів. Не боявся він також і міжнародних позовів, внаслідок яких Аргентині довелося заплатити за свій дефолт землею, переданою американським та іншим корпораціям.
Величезних родючих угідь, які можуть залучити транснаціональних латифундистів, у країні немає. Найбільші плантації овочів і фруктів, площею 1,3 тис. га, належать російській компанії "Сорус" - третьому за величиною імпортерові та виробникові фруктів у Росії. Парадоксально, але компанія на початку листопада оголосила дефолт з облігацій однієї зі своїх "дочок" - ТОВ "Сорус капітал" і звернулася до суду з позовом про визнання її банкрутом.
Мабуть, приклад російських партнерів, укупі з поглибленням військово-технічного співробітництва з Москвою, а також - доводами радикально налаштованого Уго Чавеса, переконали еквадорську владу вдруге кинути тих самих інвесторів. Адже, як ми вже сказали, дефолт оголошений з пролонгованих з 1999 року облігацій.
Після того, як Корреа зробив заяву 12 грудня у своєму офісі в Гуаякилі, облігації на суму $510 млн. з терміном погашення в 2012 р. знизилися до 23 центів за долар з 31 цента станом на 11 грудня і 97,5 цента -3 місяці тому.
Формально, країна могла б продовжувати виплати. Еквадорські іноземні зобов'язання дорівнюють 21% його 44-мільярдного ВВП. Для порівняння, борг Аргентини в момент оголошення дефолта був еквівалентний 150% її ВВП. Однак президент заявив, що не буде жертвувати витратами на охорону здоров'я та освіти, щоб заплатити зовнішній борг.
Зовсім очевидно, що підґрунтям такого рішення стала нафта, яка становить 60% експорту Еквадору. Починаючи з липня, ціни на чорне золото впали на 67% і продовжують знижуватися. Паралельно з цим падають і надходження валюти в країну.
Виходу із ситуації в такому випадку два: пустити на ці цілі наявні в країні валютні резерви, які, згідно з даними центробанку країни, на 5 грудня становили $5,65 млрд., або, як сказала міністр фінансів країни Марія Ельза Вітері, зберегти фінансові рахунки "сильними і здоровими", але оголосити дефолт.
Якби виплати за боргами продовжилися, Кіто дуже швидко довелося б звертатися за кредитами МВФ, але це суперечить антиамериканській стратегії Уго Чавеса, що розділяє й Рафаель Корреа. Аналітики кажуть, що з урахуванням політичної складової еквадорського дефолта Венесуела і Росія не дадуть країні пропасти: від міжнародних позовів її захистять досвідчені юристи (не за дарма, звичайно), а мільйони червоних троянд будуть і далі знаходити збут на вулицях російських та українських міст.
Що ж стосується України, то гарних адвокатів у нас немає. Євроінтеграційні спрямування не дозволять нам нахабно кинути іноземних інвесторів. Тому дефолт у нашому виконанні буде виглядати набагато більш жалюгідним, ніж в еквадорському. Можна прогнозувати, що в 2009-му, як й в 1999-му, ми попросимо реструктуризації боргів з ОВДП з виплатою, природно, більш високих відсотків. А коли виявиться, що грошей на це немає, є ще один спосіб розрахуватися: як Аргентина - землею. Можна прогнозувати, що Віктор Ющенко, при всій його етнографічній любові до України, дуже шустро роздасть землю "будь-яким американцям". Незважаючи на те, що вона вже розпайована між українськими громадянами. В Аргентині дискусія між новими і старими власниками земельних угідь у більшості випадків дозволялася за допомогою "посокирщини" і вогнепальної зброї. Але це вже інша історія...
Єгор Смирнов
За матеріалами:
Версії.сом
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас