Видобувники ігнорують надра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видобувники ігнорують надра

Енергетика
582
Цього року жодна з видобувних компаній не стане власником спеціального дозволу на розробку нафтогазового родовища. Єдина в 2008 р. виставлена на продаж ліцензія на розробку нафтогазової ділянки так і не знайшла свого власника.
І в списки останнього цього року аукціону не потрапила.
Учора Мінприроди оприлюднило протокол засідання аукціонного комітету, у якому зазначений перелік ліцензій, пропонованих до реалізації на конкурсі 25 грудня, а також список його учасників. У переліку не зазначена жодна вуглеводнева або вугільна ділянка.
Цього року відбулися три аукціони із продажу спеціальних дозволів на надрокористування, але Мінприроди вдалося виручити значно менше від очікуваного. 26 вересня Мінприроди реалізувало лише 14 ліцензій на суму 20 млн. грн., а 10 листопада - 11 дозволів на 13,1 млн. грн. На цих, як і на останніх, торгах, що проводилися міністерством 16 грудня, удалося продати лише ліцензії на розробку родовищ сировини для будівельних матеріалів (пісок, граніт, базальт).
Усього за підсумками трьох аукціонів Мінприроди одержало 96 млн. грн. У той час як лише за грудневий конкурс відомство розраховувало одержати більше 130 млн. грн. Оптимізм профільного міністерства пояснювався тим, що на останньому конкурсі пропонувалися одні з найбільш привабливих ліцензій. У тому числі - дозвіл на геологічне вивчення і розробку Снєтинсько-Глибоковської нафтогазоносної площі (Полтавська обл.), зі стартовою ціною 4,5 млн. грн., а також Ново-Дмитрієвського родовища бурого вугілля (Харківська обл.) - 70,5 млн. грн. Заявки на останнє так і не надійшли в Мінприроди.
Що, втім, і прогнозувалося більшістю експертів та учасників ринку. Навіть із огляду на невисоку собівартість видобутку на Ново-Дмитрієвському родовищі і великі запаси, потенційних покупців віджахнули поточний низький попит на вугілля і загальна криза в тепловій енергетиці. На нафтогазову ж ділянку, всупереч попереднім заявам у ЗМІ, подало заявку ВАТ "Укрнафта". Але цьому претендентові аукціонний комітет відмовив напередодні проведення торгів через процедурні порушення. Внаслідок чого Снєтинсько-Глибоковська площа потрапила в список нерозділених ділянок надр. І навряд чи його залишить найближчим часом.
Більшість експертів сумніваються, що якісь дозволи на освоєння нафтогазових і вугільних ділянок будуть реалізовані навіть у наступному році. Як повідомлялося раніше, добувачі, особливо недержавні, через збільшення фіскального тиску на видобуток і загальний економічний спад, або не планують в 2009 р. інвестувати в геологічне вивчення і розробку нових родовищ, або істотно скорочують свої інвестиційні програми.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас