Попит на долар не слабшає, гривня боїться бюджету на 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на долар не слабшає, гривня боїться бюджету на 2009 р.

Валюта
3113
Валютний ринок припинив реагувати на інтервенції і заяви НБУ, що підриває довіру до банківської системи в цілому. Гривня падає, як у результаті неослабного попиту на долар, так і на побоюваннях про дефіцитний бюджет на 2009 р. Ми сподіваємося, що бюджет, заснований на озвучених урядом вчора макроіндикаторах, не буде прийнятий, інакше це приведе до нового обвалу гривні.
Глобальні ринки: ФРС знизила долар разом з дисконтною ставкою
Американські та європейські фондові ринки закрилися в середу падінням. Standard & Poor's 500 знизився на 1%, а європейський Dow Jones Stoxx 600 втратив 0,8% своєї вартості. Позитивні настрої на фондових ринках, що з'явилися після зниження ставки ФРС до нуля у вівторок, змінилися в середу побоюваннями з приводу подальших дій регулятора. Агресивна монетарна політика на даному етапі привела тільки до обвалу долара - істотного зниження кредитних ставок поки немає. Безкоштовний ресурс не може переконати банки почати кредитувати населення.
Libor на три місяці знизився в середу до 1,58%, але це все ще на 1,23 п.п. вище максимальної межі ставки федеральних фондів. Крім того, активність на американському міжбанку практично нульова. Всі учасники прагнуть брати кредити безпосередньо в регулятора і тримати гроші в найбільш ліквідних позиціях. Основні індикативи кредитного ринку, Libor-OIS spread (140 б.п.) і TED-Spread (155 б.п.), незважаючи на істотне падіння, продовжують свідчити про напруженість. Ситуація повинна покращитися в майбутньому, але на даний момент у професійних учасників фінансового ринку немає готовності до кредитного потепління. У той же час, у ФРС практично не залишилося монетарних методів регулювання. Надалі регулятор буде підвищувати ліквідність фінансової системи за рахунок прямих інтервенцій. Зокрема, він буде купувати на вторинному ринку державні та агентські цінні папери, щоб знизити їхню прибутковість і перемкнути інвесторів на більше прибуткові інструменти. При цьому, за рахунок викупу активів, ФРС буде наповнювати ринок доларами. Ефективність даної політики викликає сумніви в інвесторів, що вчора стало основною причиною падіння на фондових ринках.
Агресивність стратегії ФРС стала несподіваною для всього ринку. Долар, не виходячи з крутого піке, впав нижче 90 ієн за долар і пробив психологічну оцінку 1,44 долара за євро. Подальше падіння прибутковості за казначейськими зобов'язаннями, чутливими до базової ставки США, буде натискати на долар. Подальший рух долара буде залежати від того, наскільки низька прибутковість знизить попит на цінні папери США.
Нафта в середу пробила рівень 40 доларів за барель, незважаючи на рішення ОПЕК знизити квоту видобутку на 2,46 млн. барелів на день. ОПЕК підтримали Росія, що заявила про можливе зниження експорту на 0,35 млн. барелів на день, і Азербайджан, що може знизити видобуток на 0,3 млн. барелів на день. Ринок сприйняв ці зусилля як недостатні для цінової стабілізації, виразивши незгоду з тим, що епоха дешевих вуглеводнів канула в літа.
Попит на долар не слабшає, гривня боїться бюджету на 2009 р.
Середа стала днем чергового різкого падіння гривні - наприкінці дня заявки виставлялися за курсом вище 9,30, що більш ніж на 1 гривню вище середньої ціни закриття вівторка. Торги показали, що учасники ринку припинили реагувати на дії НБУ.
Вперше за місяць гривня зробила такий стрімкий стрибок униз в день проведення валютного аукціону. Раніше Нацбанку вдавалося стримувати падіння або навіть зміцнювати гривню продажем долара. Вчора гривня падала, незважаючи ні на аукціон, ні на прямий продаж валюти Нацбанком у вівторок, ні на заяви НБУ про плановані на другу половину грудня інтервенції. Протиріччя між заявами і діями знецінили роль позиції Національного Банку, що підриває довіру до банківської системи в цілому.
Причинами зростання долара були попит на нього Нафтогазу, якому доведеться погасити до 2,8 млрд. дол. боргу Газпрому, закриття контрактів імпортерами наприкінці року і вільна ліквідність, викликана розміщенням бюджетних коштів на рахунках банків. Як і раніше велику роль грають панічні настрої на тлі прискорення падіння ВВП і песимістичного прогнозу Секретаріату Президента про виконання держбюджету. Курс 7,5, що все ще сприймається ринком як цільовий на 2009 р., не встоїть у випадку величезного дефіциту бюджету. Все буде залежати від того, чи піде уряд на покриття дефіциту за рахунок кредитних ресурсів за допомогою НБУ, що викличе різке зростання грошової маси.
Макроекономічні показники на 2009 р., затверджені урядом у середу, не вселяють оптимізм. Врозріз з обіцянками втриматися від популізму при плануванні бюджету на наступний рік, Камбін затвердив понадоптимістичний прогноз: зростання ВВП на 0,4% і збереження прогнозу інфляції на 9,5% за рік. Ми сподіваємося, що або ці прогнози не підуть в основу бюджету, або бюджет в 2009 р. буде переглянутий, інакше дефіцит бюджету поставить серйозну підніжку гривні.
Ринок євробондів також відреагував на те, що відбувається - індекс EMBI+ Україна вчора побив рекорд і виріс на 124 б.п. до 2587.
Олег Неплях
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас