Ймовірність зниження ставок ЦБ Японії і Китаю виросла після рішучого кроку ФРС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ймовірність зниження ставок ЦБ Японії і Китаю виросла після рішучого кроку ФРС

Казна та Політика
521
Очікування, пов'язані з тим, що Японія і Китай незабаром почнуть чергові зниження процентних ставок, виросли після того, як Федеральна резервна система (ФРС) США скоротила ставку більш значно, ніж очікувалося, практично до нульового рівня, пише газета International Herald Tribune.
ФРС також оголосила, що має намір докласти всі зусилля для виводу американської економіки з рецесії за рахунок уливання коштів в економіку за допомогою низки нових програм кредитування.
Рішення американського ЦБ одночасно з несприятливим прогнозом для японської економіки, а також тривалим зміцненням курсу ієни, збільшує ймовірність зниження і так украй низького рівня ключової ставки Банку Японії, вважають економісти.
У жовтні японський ЦБ зменшив ставку вперше за сім років - на 0,2 процентні пункти, до 0,3% річних. Із цього моменту банк показував, що не хотів би використовувати можливість, що залишилася, скорочення ставки.
Однак, на думку аналітиків, змінені умови, можливо, не залишать Банку Японії вибору, і він буде змушений піти за ФРС.
"Цільовий діапазон ставки американського ЦБ зараз нижчий від японської ставки, - відзначає голова одного з підрозділів Bank of America у Токіо Томоко Фудзії. - Таким чином, Банк Японії з більшою ймовірністю зменшить ключову ставку до 0,1% у цю п'ятницю, ніж ні, на додачу до здійснення інших заходів щодо підтримки ліквідності".
На думку економіста Credit Suisse у Токіо Сатору Огасавара, Банк Японії знизить ставку до 0,1% на початку наступного року, а не на цьому тижні. "Навряд чи японський ЦБ негайно повернеться до нульового рівня ставки", - вважає він.
Експерт вважає, що до кінця 2009 року рівень ставки буде знижений до нуля.
"Імовірно, Банк Японії не хоче зменшувати ставку до нульового рівня, однак він буде поставлений у такі умови, коли в нього не залишиться альтернативи", - говорить С.Огасавара.
Китай, як очікується, теж почне зниження базової процентної ставки, можливо, ще до кінця цього року. Голова китайського центробанку Чжоу Сяочуань у вівторок дав зрозуміти, що ЦБ готовий знову скоротити ставки.
Банк зменшував ставки вже чотири рази з вересня цього року, останній раз у листопаді. Тоді рівень ставки був знижений до 5,58% з 6,66% річних, і уряд оголосив про велику програму підтримки економічного зростання в країні.
"Я вважаю, що ймовірність чергового зниження ставки - на 0,54 процентного пункту - до кінця цього року дуже висока", - відзначає економіст UBS Securities у Китаї Тао Ванг. Відповідно до його прогнозу, рівень ставки може бути зменшений на 1,08 процентного пункту до кінця 2009 року.
За словами головного економіста Morgan Stanley з китайських ринків Цин Вана, ЦБ КНР до середини 2009 року скоротить ставку в цілому на 1,62 процентного пункту. Ці кроки нададуть підтримку відчутним заходам, що вживаються китайським урядом для запобігання економічного спаду в країні, вважає експерт.
Гонконг, що поряд з іншими світовими країнами вступив у смугу рецесії в четвертому кварталі цього року, у середу знизив свою процентну ставку до рекордно низького рівня - 0,5% з 1,5% річних.
Філіппінський ЦБ, що дотепер опирався скороченню ставки, може в четвер також зменшити її рівень, як мінімум, на чверть процентного пункту, прогнозують аналітики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас