Прогноз: Банк Японії може знизити ставку 2-й раз за рік на фоні поглиблення рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Банк Японії може знизити ставку 2-й раз за рік на фоні поглиблення рецесії

Валюта
514
Учасники ринку виражають зростаючу впевненість, що Банк Японії знизить базову процентну ставку на засіданні 18-19 грудня, щоб підтримати економіку країни на тлі поглиблення рецесії, відзначають аналітики агентства Bloomberg.
Відповідно до розрахунків JPMorgan Chase & Co. на підставі торгів процентними свопами, інвестори бачать 40%-вий шанс зниження базової процентної ставки Банку Японії. Ще у вівторок ця ймовірність оцінювалася всього в 20%.
Уряд країни в середу закликав центральний банк "зробити все можливе для підтримки економіки".
Наприкінці жовтня японський ЦБ опустив базову ставку вперше за сім років - з 0,5% до 0,3%, і подальше її зменшення аж до початку грудня розцінювалося експертами як малоймовірне.
Голова Центробанку Японії Масаакі Сіракава сумнівається в необхідності скорочення вартості грошей, однак міністр фінансів країни Соїті Накагава заявив у вівторок, що ЦБ "відповідає за ослаблення стурбованості станом економіки в країні" і повинен вивчити можливість вживання відповідних заходів.
"Банк Японії знає, що йому доведеться знизити процентну ставку найближчим часом, з огляду на швидке погіршення стану економіки, - вважає аналітик Daiwa Institute of Research і колишній член ради японського ЦБ Теідзо Тая. - Інвестори вважають, що ставки повинні рано чи пізно змінитися, навіть якщо це не відбудеться на цьому тижні. Уряд також наполягає на зниженні".
Рівень довіри серед великого японського бізнесу знизився в грудні до мінус 24 - у порівнянні з мінус 3 три місяці тому, свідчать опубліковані в понеділок дані щоквартального опитування Танкан, що проводить ЦБ країни. Зниження цього показника виявилося найбільшим із часу нафтової кризи 1975 року.
Поки економічний спад найбільше відчуємо у виробничому секторі, відзначають аналітики MarketWatch, однак, у найближчому майбутньому він може торкнутися всіх сфер, оскільки компанії змушені скорочувати виробництво і робочі місця.
"Я сподіваюся, що Банк Японії врахує економічні умови та проблеми ліквідності і прийме необхідне рішення", - сказав С.Накагава.
Проте, кілька економістів продовжують вважати подальше скорочення ставки зайвим.
"Центробанк розгляне можливості надання ліквідності корпоративному сектору шляхом покупки корпоративних бондів і комерційних паперів. Не думаю, що вони знизять процентні ставки", - стверджує головний економіст по АТР у гонконгському підрозділі Societe Generale Гленн Магвайр.
Голова ЦБ, однак, вважає, що придбання корпоративних облігацій буде занадто обтяжливим для балансу Банку Японії.
"При розгляді питання про прийняття на себе кредитних ризиків приватного сектора ми повинні враховувати багато факторів, включаючи збереження фінансового здоров'я центрального банку", - відзначив у середу М.Сіракава. Він додав, що цей варіант у жодному разі не виключено і рада керуючих ЦБ ретельно його вивчить.
У цей час центральний банк приймає комерційні папери, які компанії використовують для фінансування повсякденних операцій, як заставу при наданні кредитів банкам, але не купує такі активи прямо. Покупка таких цінних паперів означає, що у випадку їхнього знецінення Банк Японії зафіксує збиток. Із грудня ЦБ приймає в заставу боргові зобов'язання з більш низьким кредитним рейтингом, ніж раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас