Індекс ПФТС виріс разом з доларом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс ПФТС виріс разом з доларом

Фондовий ринок
308
У середу індекс ПФТС виріс на 1,99% - до оцінки 281,77 індексного пункту. Увага ринку бути зосереджена на українському валютному ринку, де гривня пробила психологічну оцінку 9 грн./$1.
"Акції в Європі і США в середу відступають, після того як напередодні ввечері ФРС прийняла рішення про встановлення цільового рівня базової процентної ставки від 0% до 0,25% річних,- відзначає Олена Злобіна, фахівець аналітичного департаменту ІК "Фінаста".- Це найнижчий рівень дисконтної ставки в США з 1954 р. У заяві ФРС йдеться, що економічні прогнози залишаються досить похмурими, тому якийсь час дисконтна ставка буде зберігатися на надзвичайно низькому рівні".
Як відзначив Олексій Орлов, аналітик компанії Foyil Securities, український ринок зробив ривок вгору при змішаній динаміці на світових майданчиках. "Майже 2%-е зростання індексу ПФТС ми відносимо на рахунок відкладеної реакції ринку на зниження процентних ставок Федеральною резервною системою в США, - говорить він. - Однак вже в середу ринки в США відкрилися зниженням на корпоративних новинах, таких як новина про збитки Morgan Stanley, які склали $2,4 млрд.".
Втім, за словами брокера інвестиційної компанії Concorde Capital Андрія Супранонока, активність на українському фондовому ринку залишається як і раніше низькою. "Увага учасників ринку на торгах у середу була прикута не стільки до цінних паперів, скільки до торгів на міжбанку, де курс долара вже торкнувся оцінки 10 грн., - говорить він. - Така курсова динаміка несе в собі багато ризиків, але в той же час і можливостей для інвесторів: з одного боку, очевидна й тривала нестабільність регуляторної політики насторожує іноземних інвесторів - власників акцій українських компаній, з іншого боку, поточний курс робить українські активи ще більш дешевими для придбання".
Лідерами зростання і торгів стали папери енергетичного сектора - нафтогазової монополії "Укрнафта" (2,4 млн. грн., зростання вартості на 0,75%), "Центренерго" (1,8 млн. грн., зростання вартості на 3%) і "Західенерго" (1,8 млн. грн., зростання вартості на 7%).
"Також інвестори досить активно купували акції компаній-експортерів: Алчевського металургійного комбінату, "Мотор Січ", Єнакіївського металургійного заводу, - розповідає управляючий активами Astrum Investment Management Олег Неплях. - Таким чином, інвестори виходили з падаючої гривні і заходили в захисні папери, тобто акції компаній, що генерують валютний грошовий потік, або компаній, продукція яких має стабільний ринок збуту".
Серед блакитних фішок у середу більше інших подорожчали акції "Мотор Січ" (на 19,05%), Авдієвського коксохіму (9,3%), "Західенерго" (7%) і Єнакіївського метзаводу (6,28%), тоді як лідерами падіння виявилися папери Крюковського вагонобудівного заводу (падіння на 14,41%), концерну "Стирол" (5,86%) і Укрсоцбанку (3,7%).
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас