ФРС намагається врятувати долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС намагається врятувати долар

Валюта
5367
17 грудня курс долара впав відносно євро та японської ієни. Це відбулося після того, як Комітет з відкритих ринків Федеральної резервної системи США знизив базову процентну ставку з 1% до цільового діапазону від 0% до 0,25% річних.
Тиск на американську валюту чинили як макроекономічні новини, так і невизначеність перспектив автопрому і фінансового сектора в США, а також наслідки спаду для економіки багатьох країн світу.
Після заяв з боку представників Білого дому ніякої нової інформації відносно долі "великої трійки" не надходило. Мовчання влади робить долю автовиробників ще більш невизначеною. На цьому тлі гравці все сильніше побоюються, що економічний спад у США буде підсилюватися.
Новини про стан економіки Сполучених Штатів не надихають інвестиційне співтовариство. 15 грудня ФРС повідомила, що обсяг промислового виробництва в країні в листопаді в порівнянні з жовтнем знизився на 0,6%.
Деталі звіту свідчили про ослаблення інфляційного тиску, падіння попиту і погіршення ситуації на ринку праці. Варто відзначити, що ослаблення долара, що почалося, може не тільки бути пов'язане з фундаментальними факторами, але й носити сезонний характер, відзначає РБК-Україна.
17 грудня курс долара США впав відносно ієни до найменшого рівня за 13 років (до 88,86 ієни в порівнянні з 89,05 ієни на вечір 16 грудня). Це відбулося на тлі скорочення дисконтної ставки ФРС до інтервалу 0 - 0,25%, що зробило валюту США найменш прибутковою із всіх розвинених країн, передає Bankir.Ru.
У цей же день долар втратив позиції проти євро ($1,4054 у порівнянні з $1,4002 у вівторок ввечері), впавши до 11-тижневого мінімуму ($1,4191) через заяву ФРС про збільшення обсягів покупки боргів для боротьби з рецесією, політика, називана кількісним послабленням.
Британський фунт торгувався біля рекордно низького рівня до євро напередодні виходу протоколу зборів Банку Англії. 4 грудня Комітет з грошової політики центробанку знизив дисконтну ставку до піввікового мінімуму, повідомляє Bloomberg.
Фунт стерлінгів до долара зміцнився до 1,5675 долара з попереднього рівня 1,5581 долара, додає Bankir.Ru.
"У Федерального резерву майже не залишилося альтернатив. Довіра інвесторів до долара різко зменшується", - Український Бізнес Ресурс цитує главу відділу міжнародних фондів Mizuho Акіру Такеї.
В Україні долар продовжує рости
Сьогоднішні торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 9,300-9,600 грн/дол. Згідно з даними компанії "ІнтерБізнесКонсалтинг", торги по євро завершилися в діапазоні 13,0652-13,4968 грн/євро. НБУ виходив на міжбанк з продажем долара за курсом 7,6600 грн/дол, повідомляє РБК-Україна.
Виникає цілком закономірне питання - чому в Україні курс долара підвищується в той час, як в усьому світі долар втрачає свої позиції?
Діючий у цей час валютний курс в Україні істотно завищений внаслідок паніки в суспільстві і спекуляції на ринку. У країні достатньо валюти, але криза довіри між учасниками ринку заважає нормальному грошовому обміну - такий висновок Президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняка і Голови Національного банку України Володимир Стельмаха, повідомляє прес-служба Асоціації українських банків.
Як передає Укрінформ, президент України вважає, що поточна ситуація на ринку багато в чому пояснюється "психологічним компонентом". За словами Віктора Ющенка, зростання долара на українському ринку - це "явно спекулятивна атака".
Євгеній Чалий
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас