Ринки просіли, але надія залишилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринки просіли, але надія залишилась

Валюта
3189
Не дивлячись на спроби ФРС дати ринкам поштовх, почавши найнесподіваніший і рекордно хоробрий крок з ослаблення монетарної політики, у середу, 17 грудня, основні фондові показники пішли в мінус. Як відзначають спостерігачі, це був спад ейфорії, і інвестори входять у стадію активного пошуку подальшого двигуна ринку.
Оголосивши свої наміри викуповувати активи, забезпечені іпотекою, а також боргові зобов'язання Казначейства, Федеральний резерв фактично дав зрозуміти, що збільшить потужність друкованого верстата. Це той Рубікон, переступивши який, Центробанк США ризикує багато чим, включаючи нівелювання всіх початих раніше кроків зі стабілізації економіки та ринків у період активної фази фінансової кризи в останні 4 місяці.
За підсумками торгів 17 грудня, індекс S&P 500 практично залишився незмінним, Dow Jones IA просів на 1,1%. Проте, за даними опитування Merrill Lynch, проведеного серед керуючих інвестиційних фондів, песимізм учасників ринків перебуває недалеко від розворотної точки, тому що з жовтня, відсоток "зневірених" поступово знижується.
На думку Гару Бейкера, фондового стратега Merrill Lynch у Європі, саме стабілізація рівня впевненості і довіри, високі частки коштів в інвестиційних портфелях, а також перспективи січневого пакета фіскальних стимулів допоможуть ринкам відновити зростання на початку наступного року. Проте, Азіатські і ринки, що розвиваються, не можуть похвалитися поліпшенням настроїв своїх учасників.
Так чи інакше, багато проблем залишилися незмінними й американська економіка усе ще перебуває в рецесійному стані. Одним з основних завдань, що стоять перед новоспеченою командою уряду США, є недопущення дефляції, що розвивається в тісному взаємозв'язку з виробництвом.
Проблема полягає в тому, що компанії, знижуючи ціни заради збільшення попиту, не гидують методами урізування витрат на одиницю продукції шляхом скорочення виробництва.
Зворотні процеси, коли виробництво підстьобне дефляцію, уже почалися. Chrysler, учасник Великої трійки, заявив у середу ввечері про повну зупинку виробництва, як мінімум, на місяць. У свою чергу були відновлені переговори про злиття між GM і Chrysler.
Однак, процеси злиття-поглинання також мають позитивну основу. По-друге, не варто забувати, що керуючий ФРС, пан Бернанке, став відомий широкому колу економістів саме після свого виступу в листопаді 2002 року, присвяченому методам боротьби з дефляцією. "Вертоліт Бен", як його стали називати в деяких фінансових колах, доводив, що навіть, якщо ФРС знизить ставку до нуля, у нього залишається безліч методів боротьби з дефляцією, включаючи "скидання грошей з вертольотів".
У зв'язку із цим, багатьом варто пам'ятати, принаймні, це намагається сказати влада, що кінець епохи Рейганоміки - це ще не кінець світу, і фінансові та політичні керівники будуть вживати заходів з порятунку ринків та економіки.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас