Валютні ризики ростуть, макроекономічна ситуація погіршується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні ризики ростуть, макроекономічна ситуація погіршується

Валюта
1255
Плани НБУ продавати валюту імпортерам за неринковим курсом і слухи про продаж валюти Нафтогазу, минаючи міжбанк, ставлять під загрозу одержання наступного траншу кредиту МВФ. Подібна перспектива, а також хаотичні дії НБУ на валютному ринку, роблять прогнози про курс вище 9 гривень за долар все більше реальними. Падіння зростання ВВП до 3,6% у річному вимірі за січень-листопад 2008 р. збільшують ризики України в очах інвесторів - індекс EMBI+ Україна наближається до рекордних значень.
Світові ринки відреагували на зниження ставки ФРС зростанням, але оптимізм інвесторів обмежений
Динаміка світових ринків вчора визначалася рішенням ФРС США про зміну ставки рефінансування. У той час, як на ринках превалювало очікування її зниження до 0,5%, американський регулятор підніс сюрприз зниженням ставки до діапазону 0%-0,25% та обіцянкою тримати її на такому безпрецедентно низькому рівні протягом "певного часу".
Таким чином, у майбутньому ФРС вже не зможе використати ставку рефінансування банків як інструмент стимулювання економіки, і йому доведеться вдаватися до менш ортодоксальних способів впливу на ринок. Глава ФРС Бернанке вже заявив про пошук цілого спектра нових економічних заходів для стимулювання споживання.
Головним з таких заходів на даному етапі буде допомога корпоративному кредитуванню через викуп цінних паперів, у тому числі облігацій з рейтингом нижче ААА, "у необмеженій кількості". Оголошення про плани з викупу облігацій пожвавило ринок ризикових паперів з фіксованою прибутковістю. Зокрема, прибутковості по 30-річних облігаціях націоналізованої іпотечної корпорації Fannie Mae знизилися на 30 б.п. та їх спред до державних казначейських облігацій звузився до 158 б.п.
Американський ринок акцій з великим ентузіазмом сприйняв новину про нові заходи і плани ФРС: індекс S&P 500 виріс на 5,14% і досяг п’ятимісячного максимуму. На європейських ринках компанії, значна частина продажів яких доводиться на США, такі як GlaxoSmithKline й BASF, у вівторок показали зростання котирувань на очікуванні зниження ставок ФРС.
У той же час, для зростання азіатських ринків, що торгувалися після американської сесії, американського оптимізму вже не вистачило. Більшість азіатських майданчиків у перші години торгівлі підхопили зростання, але впали до кінця сесії - інвестори порахували, що зусиль ФРС не вистачить для поліпшення похмурих перспектив глобальної економіки.
Рекордне зниження процентних ставок і погані перспективи економіки США, що за консенсусним прогнозом впаде в 4-му кварталі не менш, ніж на 4%, понизили курс долара до основних валют. Відносно євро долар впав до психологічно важливого рівня 1,40.
Продовжилося падіння нафти, що скоректувалася до 44 доларів за барель. Ми вважаємо, що побоювання, які розширилися вчора, про падіння ціни на нафту до 25 доларів за барель у результаті глобальної рецесії відображають глибину економічних проблем. Таким чином, ми вважаємо, що нинішнє відновлення американського фондового ринку після листопадового падіння (S&P 500 виріс на 21% зі свого мінімального значення в листопаді) не являє собою сильний і безперервний тренд зростання на найближчі 2-3 місяця, і глобальні ринки ще, як мінімум, повернуться до колишніх, більше низьких орієнтирів.
Валютні ризики ростуть, макроекономічна ситуація погіршується
НБУ відреагував на черговий сплеск валютної лихоманки, однак реакція регулятора знову була хаотичною і непослідовною. Незважаючи на призначення чергового валютного аукціону в середу, Нацбанк вирішив, не чекаючи аукціону, вийти на ринок з інтервенцією. При цьому курс, за яким НБУ пообіцяв продавати валюту імпортерам під "митні декларації", істотно нижче ринкового: 7,66 у порівнянні з діапазоном 8,05-8,38, в якому долар торгувався на міжбанку вчора.
Слухи про можливості прямого продажу долара Нафтогазу, минаючи міжбанківський ринок, підсилюють наші побоювання, що НБУ може піти на порушення умов меморандуму з МВФ, в якому задеклароване положення про те, що валютні операції з урядом і приватними господарськими суб'єктами будуть здійснюватися за ринковим курсом.
Відмова МВФ від надання чергового траншу і нинішні хаотичні дії НБУ можуть мати катастрофічні наслідки для курсу гривні - похмурі прогнози про курс вище 9 гривень за долар стають все більше реальними. Крім додаткових валютних ризиків, вибіркове задоволення заявок на продаж валюти може знову порушити питання про непрозорість дій Нацбанку. У той же час, ми вважаємо, що можлива зміна керівництва Нацбанку, про яку зараз заявляють представники основних політичних партій, несе в собі ризики посилення недовіри до банківської системи.
Новина про падіння зростання ВВП до 3,6% у річному вимірі за січень-листопад 2008 р. з 5,8% за січень-жовтень стала неприємним нагадуванням про макроекономічні проблеми, що стрімко підсилюються внутрішніх. Погані новини починають утворювати хмари над українською економікою і фінансовими ринками. Триваюча неясність з продажем Промінвестбанку накопичує негатив для банківської системи в очах клієнтів, а свіжі плани уряду про виділення ще 400 млн. грн. на компенсацію внесків Ощадбанку в який раз порушує питання про адекватність реакції уряду на економічну ситуацію, в умовах, коли існують проблеми з виконанням поточних соціальних зобов'язань. Як результат нагромадження поганих новин, оцінка суверенних українських ризиків росте - індекс EMBI+ Україна вчора виріс на 14 б.п. до 2463. Ми вважаємо зростання індексу до свого рекордного значення в 2488 б.п. реальним у найближчій перспективі.
Юрій Бєлінський
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас