Гривня зміцниться в січні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня зміцниться в січні

Валюта
25060
Після нового року в Україні виникне гострий дефіцит готівкової гривні, що буде сприяти її зміцненню.
А поки ж долар зробив черговий стрибок відносно гривні. У середу торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 8,94-9,34 гривні за долар. Це більш ніж на 10% більше від фінального рівня торгів у вівторок - 8,04-8,34 гривні за долар.
Рада для НБУ
Банкіри та аналітики сходяться на думці, що економічних причин такого падіння гривні немає. "Нацбанку потрібно зайняти чітку позицію, оскільки всі його заяви дотепер виявилися непідкріпленими. У вівторок він вийшов на ринок з інтервенцією, виставивши курс 7,66 гривні за долар.
При цьому НБУ настільки обмежив можливості покупки валюти, що ця інтервенція практично не мала значення", - відзначив Павло Крапивін, заступник голови правління банку "Контракт".
На думку Ігоря Львова, заступника голови правління банку "Фінанси та Кредит", на сьогоднішній день Нацбанку для стабілізації ситуації необхідно робити валютні інтервенції, ввести норму про обов'язковий продаж валютного виторгу (протягом 5 днів), стабілізувати валюту на рівні 7,5 гривні за долар.
"Коли стабілізується курс, люди повірять у щирість дій НБУ, а коли виникне довіра до національної валюти, люди понесуть гривню на депозити в банки", - відзначив Львов.
Просвіт є
Якщо Нацбанк не зможе втихомирити курс, остання надія залишається на ринкове врегулювання. На думку Віктора Тиркала, національного секретаря українського товариства фінансових аналітиків (УТФА), комерційні банки спеціально нічого не будуть робити, щоб повернути курс назад, тому що їм це якоюсь мірою вигідно. "Я вважаю, що зараз пік курсу, і після 15 січня долар потихеньку буде знижуватися, але нижче 6 гривень він опуститься не швидко", - відзначає аналітик.
За його словами, у січні і в населення, і в банків почнеться гривневий голод. Уряд візьметься за виконання бюджету нового року, що буде вимагати гривневих платежів і розрахунків. "Друкувати гривню точно не будуть", - підкреслив Тиркало. Банкіри підтверджують, що зараз в 95% українських фінустанов є дефіцит гривні.
Крім того, на початку 2009 року спаде попит на долар з боку НАК "Нафтогаз України". За оцінками "Ренесанс Капітал", до кінця року, для того щоб розплатитися з російським "Газпромом" за поставлений газ, "Нафтогаз" скупить на ринку ще близько 2 мільярдів доларів.
Катерина Буганова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас