"Ъ": Оптимістична комедія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Оптимістична комедія

Казна та Політика
5313
Якщо соціальний бюджет буде поданий у Раду, то це буде свідчити про те, що є наміри фінансувати витрати за рахунок емісії.
Учора уряд переглянув макропрогнози на 2009 рік. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко наполягла на тому, що економіка України в умовах кризи виросте на 0,4%, а інфляція впаде до 9,5%. Міністр економіки Богдан Данилишин такий оптимізм пояснив очікуваннями поліпшення ситуації на світових ринках і підвищення попиту на метал, а також результатами системних антикризових заходів. Прийняття таких малоймовірних прогнозів експерти пояснили очікуваною зміною складу економічного блоку уряду.
Учора Кабінет міністрів переглянув основні прогнозні показники економічного та соціального розвитку України в 2009 році. За словами міністра економіки Богдана Данилишина, в основу їхнього нового прогнозу закладений оптимістичний сценарій розвитку економіки: реальний ВВП України виросте на 0,4%, а не впаде на 5%, як це очікують експерти МВФ; інфляція, як у вересневих прогнозах, складе 9,5%, а індекс цін виробників збільшиться на 12%.
За словами міністра, ці уточнені прогнози - наслідок реалізації системних антикризових заходів уряду. У Кабміні розрахували макропараметри, сподіваючись на поліпшення динаміки світових цін і підвищення попиту на метал. Про які антикризові заходи йде мова, Данилишин учора відмовився розповісти. Міністр фінансів Віктор Пинзеник на дзвінки не відповідав. Керівник служби забезпечення зв'язків з Верховною радою і Кабміном секретаріату президента Ян Берназюк, що був на засіданні Кабміну, також не коментував прийняття макропрогнозів.
Непозитивну оцінку макропрогнозам дав керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату Роман Жуковський, що заявив, що уряд планує зростання доходів бюджету на 86 млрд грн, розмір фонду оплати праці - 330 млрд грн, а курс гривні - 7,5 грн/$. На його думку, якщо бюджет буде мати традиційну соціальну спрямованість, вплив кризи буде лише збільшуватися, а фінансувати статті витрат не буде за що. "Уже в грудні, за оперативними даними, Держмитниця виконує по доходах 50% плану, а ДПАУ - 3%, - констатував Жуковський. - Якщо соціальний бюджет буде поданий у Раду, то це буде свідчити про те, що існують наміри фінансувати витрати за рахунок емісії. І якщо він буде прийнятий, ми будемо рекомендувати президентові не підписувати".
На думку експертів, поява такого макропрогнозу - спроба не втратити політичні очки в очах потенційних виборців. "Складається враження, що чутки про відставку економічного блоку уряди підтверджуються: вони вже сидять на валізах, і в них горизонт планування - це найближчі кілька місяців, - говорить аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров. - Сподіватися навіть на невелике зростання нерозумно. Звідки з'явиться споживання, якщо населення в один момент зубожіло, припинилося кредитування і приплив інвестицій на підприємства".
При цьому експерти так і не змогли згадати жодного антикризового рішення Кабміну, яке б давало йому привід говорити хоча б про невелике зростання ВВП. "Навіть при стабілізації ситуації на зовнішніх ринках очікувати зростання не доводиться, адже не потрібно забувати, що в нас одне із найбільш енергоємних виробництв і є Китай, що також активізується", - вважає генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірина Щербина.
Тому, очікуючи зростання ВВП, Кабмін спочатку настроює Держмитницю і ДПАУ на високі плани зі збору податків - і податківці, відповідно, будуть тиснути на підприємства, упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Такий оптимізм, на думку економістів, може привести до дефіциту коштів навіть на захищені соціальні статті вже в I кварталі. Юрчишин припускає, що за рахунок більш високої інфляції буде компенсований дохід від зниження реального ВВП.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас