"Ъ": Вгору по сходах, що ведуть вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вгору по сходах, що ведуть вниз

Валюта
7259
Учора безготівковий долар подолав планку 9 грн/$, подорожчавши за півроку більш ніж удвічі. Експерти не розуміють причини такого стрімкого зростання курсу долара, називаючи його спекулятивним.
Вони вважають, що до нового року гривня з такими темпами може подешевшати до 12 грн/$, після чого почнеться її зміцнення.
При цьому половина позичальників буде нездатна продовжувати оплачувати $58 млрд валютних кредитів, тому що має знецінені гривневі доходи. Без адекватних дій влади на початку 2009 року економіку може очікувати фінансовий колапс і дефолт з корпоративних боргів.
Інтернет-система UkrDealing.com повідомила, що торги доларом США на міжбанку вчора відкрилися котируваннями 8,04/8,30 грн/$, піднявшись за день до 8,9445/9,3465 грн/$. Найвищі котирування на продаж банки виставляли на рівні 9,5 грн/$.
Таким чином, після літньої ревальвації гривні до 4,5 грн/$ національна валюта знецінилася більш ніж удвічі, а вчора був зафіксований максимальний стрибок курсу - понад 10%. В обмінних пунктах Києва долар був уже і за 9,8 грн/$.
Таке різке подорожчання валюти стало шоком для більшості учасників ринку. "Ми взагалі не розуміємо того, що відбувається, - журився скарбник одного з великих іноземних банків. - Єдиною причиною цієї ситуації можуть бути спекуляції деяких банків, які при невеликому обсязі торгів тягнуть котирування вгору. Адже напередодні Нацбанк продавав долари і задовольнив заявки всіх клієнтів, хто хотів їх купити (за курсом 7,66 грн/$).
Тепер вони захочуть продати куплену в регулятора валюту за вищим курсом". У листопаді президент Віктор Ющенко звинувачував НБУ в змові з банками, які, одержавши рефінансування від регулятора, купували валюту з резервів і, піднявши курс, продавали її дорожче.
При цьому банкіри відзначають, що поки попит не продукується населенням, що, навпаки, почало продавати валюту напередодні новорічних свят. Крім того, банкіри говорять про відродження професії "човників", які закуповують долари за кордоном і привозять їх в Україну.
Аналітики також впевнені в спекуляціях банків. "Ніяких економічних передумов зростання курсу вище 7,5-8 грн/$ нема, - відзначає директор департаменту управління активами ІК Astrum Investment Management Андрій Смолін. - Але ми вважаємо, що до кінця грудня курс може перевищити 12 грн/$".
Експерти вважають, що НБУ погасить зростаючу тенденцію щодо досягнення ринком піку, хоча й не знають, коли він наступить.
На думку керівника головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Романа Жуковського, спроби спекулянтів заробити на зростанні курсу долара загрожують неповерненнями 60% валютних кредитів.
За даними НБУ, при перерахуванні на 1 грудня українські позичальники мали $58,08 млрд валютних позик, з яких $31,92 млрд - підприємства і $26,17 млрд - населення. Таким чином, більша частина населення і підприємств можуть виявитися нездатними платити за боргами, які подорожчали вдвічі. "Для нашої галузі критичним курсом є 7-8 грн/$, - відзначає президент компанії 'Еко' (управляє мережею супермаркетів 'Еко-маркет') Святослав Нечитайло. - Зрозуміло, що це стосується компаній, які мають кредити у валюті і яким необхідно виплачувати тіло кредиту в цьому і наступному році".
"За нинішніх умов і при такій банківській політиці, як зараз, нас незабаром чекає хвиля банкрутств спочатку компаній, а потім і самих банків", - упевнений почесний президент корпорації АІС, народний депутат (ПР) Дмитро Святаш. Самі банкіри відмовляються визнавати, що до цього часу переконували населення брати дешеві кредити у валюті. "Ми пропонували банкірам поділити валютні ризики із НБУ і Мінфіном, але вони не вважають, що повинні це робити, адже населення свідомо йшло на ризик, коли брало кредити", - сказав Роман Жуковський.
Член ради Нацбанку, директор Інституту економіки і прогнозування Валерій Геєць ще два роки тому відзначав, що така політика банків загрожує Україні фінансовим колапсом. "Те, про що я попереджав, здійснилось у найгіршому варіанті, тому що в нашої економіки не було подушок безпеки, - журиться економіст. - Я не знав тільки, що стане спусковим гачком. Ним виявилася світова криза, що принесла нам фінансово-економічну кризу, а за нею і соціальну". "Масових банкрутств можна чекати вже в січні або на початку лютого, - вважає Дмитро Святаш. - Але банкрутству української банківської системи я буду радий. На зміну їм прийдуть інші банки, сподіваюся, з більш людяними методами роботи".
Руслан Чорний, Панас Збірний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас