УЗА просить Тимошенко розглянути можливість субсидування для стимулювання експорту зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УЗА просить Тимошенко розглянути можливість субсидування для стимулювання експорту зерна

Аграрний ринок
433
Українська зернова асоціація просить прем'єр-міністра Юлію Тимошенко розглянути можливість субсидування експорту зернових культур для стимулювання їх вивезення. Про це говориться у відповідному офіційному листі асоціації.
"Розглянути можливість субсидування експорту зерна", - говориться в листі.
Крім того, УЗА пропонує для активізації експорту розглянути можливість видачі Україною зв'язаних кредитів країнам-імпортерам за умови придбання ними українського зерна, забезпечити відшкодування ПДВ експортерам зерна в місячний термін, забезпечити зниження тарифів Укрзалізниці, портових зборів, карантину рослин, ветеринарної служби, санепідемстанції і держхлібінспекції.
Також УЗА вважає за необхідне доручити Антимонопольному комітету проаналізувати вартість послуг та їхнє економічне обґрунтування в частині приймання, очищення, сушіння, зберігання і відвантаження зерна на українських елеваторах з метою їх здешевлення.
У свою чергу Міністерство закордонних справ, на думку зернової асоціації, повинне істотно активізувати роботу з пошуку каналів збуту українського зерна, особливо звернувши увагу на фактичні заборони закупівлі українського зерна Єгиптом і країнами Європейського Союзу.
Крім того, необхідно активізувати роботу з Міжнародною радою зерна в частині реалізації українського зерна в рамках програм ООН.
Своїм листом УЗА просить терміново прийняти державні рішення щодо стимулювання експорту зерна, для чого забезпечити ефективне функціонування робочої групи по ринку зерна при Кабінеті Міністрів і розглянути в рамках цієї робочої групи перераховані вище пропозиції асоціації.
УЗА нагадала, що в цей час ЄС збільшив мита у зв'язку з великою пропозицією зерна в країнах Союзу, а Єгипет відмовився від покупки українського зерна до врожаю наступного року, мотивуючи свою відмову низькою якістю пшениці.
Крім того, Росія в цей час вживає комплекс заходів для стимулювання експорту свого зерна, що може привести до різкого падіння експортних поставок українського зерна на зовнішні ринки.
Як повідомляло агентство, Українська зернова асоціація прогнозує, що перехідні залишки зерна станом на 1 липня 2009 року складуть 17 млн. тонн у випадку, якщо не будуть початі заходи щодо стимулювання його експорту.
Сільськогосподарські підприємства всіх форм власності зібрали близько 54 млн. тонн зернових і зернобобових культур у валовій вазі в 2008 році.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас