У середу будівля екс-радянського торгпредставництва у ФРН піде з молотка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У середу будівля екс-радянського торгпредставництва у ФРН піде з молотка

Казна та Політика
402
Незвичайний аукціон пройде сьогодні,17 грудня, у німецькому Кельні. З молотка буде проданий будинок колишнього радянського торгпредства у ФРН. Однак Росії із цих грошей не дістанеться ні цента. Всю суму, що вдасться виручити в результаті продажу, одержить німецький бізнесмен Франц Зедельмайєр, повідомляє Deutsche Welle.
Раніше він подав на Росію в суд - за заподіяння йому багатомільйонного збитку. І в підсумку виграв процес. Але оскільки платити добровільно російська влада відмовилася, Франц Зедельмайєр - знову ж через суд - домігся накладення арешту на приналежний Москві комплекс будівель у Кельні.
Ця майже детективна історія бере свій початок на рубежі 1990-х років. Після падіння "залізної завіси" у Росію кинулися багато західних бізнесменів, у тому числі і Франц Зедельмайєр, фахівець із питань безпеки. Він відкрив у Санкт-Петербурзі фірму, що, як розповів сам Зедельмайєр , "займалася постачаннями спорядження для міліції і спецслужб".
За словами німецького бізнесмена, із приватними замовниками ця компанія не працювала, головний клієнт у неї був один - російська держава. Вона ж - через петербурзьке ГУВС - виступала спочатку й у ролі співзасновника. Як свій внесок вона передала фірмі право оренди на особняк Мельцера на Кам'яному острові.
Адреса, як говорить Франц Зедельмайєр, у Петербурзі відома - Польова алея, 6-8. Зараз цей особняк є частиною державної резиденції, що перебуває на балансі управління справами президента РФ. Німецький бізнесмен, за його власними словами, вклав у реставрацію будинку в престижному місці кілька мільйонів німецьких марок.
Однак в 1990-і роки діяльність фірми була оголошена в Росії незаконною. Мовляв, як це можна, щоб приватна фірма, так ще й приналежна іноземцеві, поставляла спорядження російським спецслужбам! Але це ще півбіди. Разом з фірмою в Зедельмайєра відібрали й особняк - його новим власником стала адміністрація російського президента.
Домогтися справедливості німецький бізнесмен намагався і через своїх впливових знайомих, у тому числі і через Володимира Путіна, що у той час був віце-мером північної столиці. "Путін порадив мені судитися", - говорить Зедельмайєр. Однак, ставши президентом, Путін про німецького бізнесмена більше не згадував.
Підприємець продовжував судитися. Зокрема, він виграв процес у Міжнародному арбітражному суді в Стокгольмі.
Оскільки Росія з позивачем проте не розрахувалася, Франц Зедельмайєр вирішив удатися до тієї ж тактики, що й відома швейцарська фірма Noga, тобто до арешту російських активів за кордоном. Німецький бізнесмен поклав око на не використовуваний більше Росією колишній комплекс будівель радянського торгпредства в Кельні.
45-квартирний будинок, у якому раніше жили співробітники радянського торгпредства, оцінений в 2, 84 млн. євро. За скільки він буде проданий, сказати неможливо. Але якою б не була підсумкова сума, для покриття всіх боргів її не вистачить, стверджує Франц Зедельмайєр. За його словами, борг становить на даний момент приблизно 7 млн. євро. У суму включені судові витрати, витрати на адвокатів, відсотки і так далі.
"Дотепер Росія не заплатила мені ні цента", - відзначає Франц Зедельмайєр. За його словами, він навіть шкодує, що йому довелося судитися. Але всю провину за конфлікт він покладає на російську владу. "Я тільки хочу, щоб Росія погасила свій борг перед мною, чужого мені не треба", - говорить Зедельмайєр.
До речі, зупинятися на досягнутому німецький бізнесмен не збирається. За його власними словами, він вирішив відсудити у Росії ще одну компенсацію - за втрачену вигоду. Зедельмайєр оцінює її в кілька десятків мільйонів євро.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас