ФРС знизила ставку майже до нуля, обіцяє використати "всі засоби" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС знизила ставку майже до нуля, обіцяє використати "всі засоби"

Валюта
2948
Федеральний резерв кинув всі наявні в нього сили і засоби на боротьбу з рецесією. Вперше в історії базова процентна короткострокова ставка знижена майже до нуля, американський ЦБ обіцяє використати в боротьбі з кризою нові й ще що не використані раніше засоби.
"Федеральна резервна система буде використовувати всі доступні засоби для сприяння поновленню стійкого економічного зростання і збереження цінової стабільності", - говориться в заяві ЦБ.
Індекс Dow Jones Industrial Average піднявся у вівторок на 4,2%, до 8924,14, а Standard & Poor's 500 - 5,1%, до 913,18.
Надзвичайні ставки
Федеральна резервна система (ФРС) у вівторок прийняла рішення про встановлення цільового діапазону базової процентної ставки від 0% до 0,25% річних. Аналітики очікували зниження ставки до 0,5% з 1% річних, тобто зменшення процентних ставок виявилося більшим, ніж очікували в середньому економісти.
Ставка рефінансування, за якими кошти надаються банкам на більше тривалий термін, тепер становить - вперше з 40-х років - всього 0,5%.
ЦБ очікує, що ставки залишаться на надзвичайному низькому рівні ще протягом деякого часу.
Поки ефект від вже зроблених знижень процентної ставки, яка у вересні 2007 року була 5,25%, був обмеженим через високий рівень заборгованості багатьох позичальників і жорсткості стандартів кредитування.
Зараз кінцеві ставки для позичальників (причому навіть з низьким рівнем ризику) фактично вище, ніж були кілька місяців тому.
Спреди між 3-місячними ставками на міжбанку та очікуваною ставкою ФРС по федеральних фондах становлять близько 1,5 процентного пункту. Хоча це нижче 3 пунктів, які мали місце на початку жовтня, це як і раніше вище звичайних показників.
Спад на ринку житла продовжує заглиблюватися (у листопаді будівництво нових будинків впало на 19%). Споживчі ціни знижуються (мінус 1,7% у листопаді), що створює нові ризики для економіки, прибутків компаній, споживчого попиту.
Глава ФРС Бен Бернанке довгі роки вивчав уроки Великої депресії, і він уже почав застосовувати практично всі засоби і методи, які він описував у своїх роботах.
При цьому нинішні агресивні дії ФРС створюють і додаткові ризики, пов'язані з можливістю зростання інфляції, а також для збереження незалежності ЦБ, виникнення збитків по виділеним центральним банком за останні місяці масштабним кредитам.
Високопоставлений представник ФРС сказав після засідання The Wall Street Journal, що американський ЦБ поки не стурбований загрозою дефляції, однак очікує подальшого вповільнення темпів зростання споживчих цін.
Нетрадиційна зброя
"Ми майже використали традиційну зброю, що використовувалась під час рецесій, тобто зниження процентних ставок, - сказав у вівторок журналістам обраний президент США Барак Обама. - Вони тепер настільки малі, наскільки це можливо".
У цих умовах треба щоб всі урядові відомства також почали діяти, вважає обраний президент, який розробляє зараз нові заходи щодо стимулювання економіки США.
Американський ЦБ буде купувати облігації, забезпечені іпотекою, а також вивчає можливості покупки держоблігацій, щоб збити довгострокові процентні ставки на ринку.
"Як було оголошено раніше, у наступні кілька кварталів Федеральний резерв буде купувати великі обсяги боргів агентств і цінних паперів, забезпечених іпотекою, для надання підтримки ринкам іпотеки та житла", - відзначається в заяві комітету з відкритих ринків.
"Комітет оцінює потенційну вигоду від придбання довгострокових Treasuries. На початку наступного року Федеральний резерв також запустить програму Term Asset-Backed Securities Loan Facility для сприяння розширенню кредитів домовласникам і малому бізнесу. Федеральний резерв продовжить вивчати шляхи використання балансу для подальшої підтримки кредитних ринків та економічної активності", - повідомляється в документі FOMC.
Зокрема, мова йде про покупку паперів випущених або гарантованих Fannie Mae й Freddie Mac на суму до $600 млрд, пише The Wall Street Journal. Дотепер на ці цілі було виділено $8 млрд, і в результаті кінцеві ставки на іпотечному ринку, що є підбадьорюючим сигналом, впали за останні півтора місяця до 5,28% з 6,64%. У заяві ФРС дається зрозуміти, що ЦБ готовий розширити програму з покупки цих облігацій, якщо цього вимагатимуть обставини.
ФРС пов'язує надії також з програмою з виділення до $200 млрд під портфелі зобов'язань по автокредитам, кредитам на освіту, кредитам по картах, кредитам для малого бізнесу. Очікується, що ця програма (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) почне працювати в лютому й може бути розширена на деякі інші види кредитування.
Прибутковість 10-річних Treasury досягла у вівторок 2,269%, курс долара до євро та ієни знизився. Тримісячні держпапери забезпечують зараз майже нульову прибутковість, чого не відзначалося з часів Великої депресії.
Ситуація в економіці погіршується
"З останнього засідання комітету умови на ринку праці погіршилися, і доступні дані показують, що споживчі витрати, бізнес-інвестиції і промислове виробництво знизилися. Фінансові ринки залишаються напруженими, а кредитні умови важкими. У цілому прогноз економічної активності ще більше ослабшав", - відзначається в заяві ФРС.
"У той же час інфляційний тиск відчутно зменшився. У світлі зниження вартості енергоносіїв та інших видів сировини і слабких прогнозів економічної активності комітет очікує, що інфляція продовжить слабшати в найближчі квартали", - говориться в повідомленні FOMC.
"Федеральна резервна система буде використовувати всі доступні засоби для сприяння поновленню стійкого економічного росту й збереження цінової стабільності. Зокрема, комітет очікує, що слабкі економічні умови, очевидно, є підставою для винятково низьких рівнів базової процентної ставки на якийсь час", - повідомляється в документі.
FOMC заявив, що буде зосереджений "на підтримці функціонування фінансових ринків і стимулюванні економіки через операції на "відкритому ринку" та інші заходи, які дозволять зберігати баланс ФРС на високому рівні".
ФРС надає в останні місяці величезні обсяги ліквідності, дає кредити і створює нові механізми підтримки ринку. Баланс ЦБ виріс з вересня з $900 млрд до $2 трлн. У результаті реалізації нових програм, про які говориться в заяві, баланс може розростися до $3 трлн, і ФРС, констатується в заяві, до цього готова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас