ФРС знизила ключову процентну ставку до рекордно низького рівня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС знизила ключову процентну ставку до рекордно низького рівня

Валюта
1397
Комітет з операцій на відкритому ринку ФРС США за підсумками дводенного засідання, що завершилося у вівторок 16 грудня, вирішив знизити процентну ставку по федеральних фондах до рекордно низького діапазону.
Комітет з операцій на відкритому ринку одноголосно підтримав рішення встановити цільовий діапазон ключової процентної ставки на рівні 0%-0,25%. На такому рівні ставка буде триматися протягом деякого часу, відзначила ФРС.
Федеральна резервна система також оголосила про початок нового етапу в грошово-кредитній політиці - програми кредитування, фінансовані за рахунок балансу, що збільшується, ФРС, відомі як заходи кількісного пом'якшення, прийшли на зміну політиці зниженню ключової процентної ставки, що до останнього часу була основним інструментом ФРС.
Аналітики очікували, що процентна ставка буде знижена на половину процентного пункту.
ФРС пообіцяла використати “всі наявні в її розпорядженні інструменти" для забезпечення економічного зростання.
Розмір ставки дисконтування за підсумками засідання Комітету був знижений на три чверті процентного пункту до 0,5%.
Недавні дані підтвердили, що рецесія в США поглиблюється. Деякі економісти вважають, що ВВП США в IV кварталі скоротиться на 6% у річному вирахуванні або навіть сильніше.
Голова ФРС Бен Бернанке раніше заявляв, що його відомство може безпосередньо вийти на ринки, щоб знизити ставки позик і стимулювати економіку, купуючи значні кількості урядових облігацій США або купуючи борги приватного сектора, яких уникають інвестори.
Обвал ринку житла привів до найгіршої фінансової кризи з часів Великої депресії і повалив економіку США в рецесію. Спад уже став найтривалішим з 1980-х років й економісти вважають, що відновлення не варто чекати раніше середини наступного року.
З вересня 2007 року ФРС уже скоротила ключову ставку на 5 процентних пунктів. Вона також до деякої міри проводила політику кількісного пом'якшення, вливши більше $1трлн. на фінансові ринки, збільшивши грошову масу і майже подвоївши розмір свого балансу за останній рік.
Швидке зростання грошової маси у звичайні часи могло б викликати інфляційні страхи. Але в період, коли банки не бажають видавати кредити, ця проблема не здається насущною. Фактично, деякі економісти пророкують, що США може постраждати від дефляції в 2009 році, тому що зниження цін на нафту і сировину поряд зі зростаючою слабістю економіки веде до значного падіння цін.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас