"Ъ": Промінвестбанк зближується з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Промінвестбанк зближується з Росією

Фондовий ринок
3345
Нацбанк вирішив надати братам Клюєвим останню можливість одержати повний контроль над Промінвестбанком (ПІБ). За словами заступника голови НБУ Володимира Кротюка, народні депутати підписали угоду з російським Внешэкономбанком, що повинен перерахувати кошти ПІБ для відновлення його ліквідності. У випадку зриву цих домовленостей Мінфіну доведеться самостійно націоналізувати ПІБ, тому що міжнародні банки навряд чи зацікавляться проблемним банком.
Тимчасовий адміністратор ПІБ, заступник голови НБУ Володимир Кротюк учора заявив про зрив додаткової емісії акцій ПІБ на 900 млн грн. "В останній день розміщення акцій - 8 грудня - кошти за акції банку не надійшли, - сказав він журналістам. - Правління Нацбанку 11 грудня прийняло рішення тимчасового адміністратора про визнання додемісії акцій такою, що не відбулася". Напередодні Володимир Кротюк не зміг вийти до преси, тому що був заблокований депутатами від Партії регіонів, які переконували його відмовитися від націоналізації банку і дозволити народним депутатам Сергію та Андрію Клюєвим одержати контроль над ПІБ .
Депутатам, швидше за все, вдалося пом'якшити вердикт НБУ. За словами Кротюка, Нацбанк розглядає дві схеми капіталізації: перша - коштами Мінфіну, Міжнародної фінансової корпорації, Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР); друга - коштами діючих акціонерів ПІБ. Для цього може бути відновлена попередня додемісія або оголошена нова, котру проплатить компанія Slav AG Клюєвих.
Компанія, за даними НБУ, через афілійовані структури володіє 34% ПІБ, ще 34% банку, що належать сім'ї Володимира Матвієнка, перебувають у неї в управлінні. До 1 жовтня ПІБ мав статутний капітал 200,175 млн грн, займаючи серед банків шосте місце за активами (27,65 млрд грн).
При цьому адміністратор банку повідомив, що брати Клюєви домовилися з російським Внешэкономбанком про спільне оздоровлення ПІБ. "Самого меморандуму я ще не бачив, але акціонери сказали, що мова йде про уливання Внешэкономбанком своїх коштів у Промінвестбанк", - заявив він, додавши, що кошти надійдуть на депозитний рахунок банку, а не в капітал. Брати Клюєви повинні були до 8 грудня забезпечити ПІБ депозит у розмірі 3,6 млрд грн.
Джерело агентства "РБК-Україна" у НБУ стверджує, що кошти Внешэкономбанк має намір направити в ПІБ уже сьогодні. Керівництво Slav AG учора не коментувало заяву ПІБ, тому що продовжувало переговори з інвесторами. А НБУ збільшив суму кредиту ПІБ на 1 млрд грн - до 7 млрд грн.
Після заяви про участь Внешэкономбанка в оздоровленні ПІБ секретаріат президента (СП) заявив про неприпустимість такої трансакції. "Це чергова спроба затягти процес, - цитує заяву керівника головної служби соціально-економічного розвитку СП Романа Жуковського прес-служба секретаріату. - У цій ситуації єдиний вихід - швидко націоналізувати ПІБ. У такому випадку ЄБРР і Світовий банк готові надати фінансування, у тому числі для переформатування його в банк розвитку".
Але, як з'ясувалось, ці інститути не планують інвестувати в проблемний банк. "Наші представники в понеділок зустрічалися з Мінфіном і Нацбанком для вивчення фінансового становища ПІБ, але ніякого рішення прийнято не було", - заявив прес-аташе ЄБРР Антон Усов. Один з учасників зустрічі припустив, що Мінфін навряд чи розраховує на їхню підтримку. "Необхідно швидке рішення, а наші структури повинні довго вивчати ситуацію, - сказав він. - До того ж я не побачив, щоб у Мінфіну і НБУ були конкретні пропозиції до нас. Ми просто подивилися на документи".
Обидві ідеї НБУ відносно ПІБ експерти взяли під сумнів. "Маячна ідея зробити ПІБ банком розвитку з'явилася в Мінекономіки, - повідомило Ъ джерело в Кабміні. - Такий банк простіше створювати з нуля з невеликим штатом, а не переформатовувати найбільшу установу. Це потрібно тільки для того, щоб вивести відділення ПІБ в інший банк". А в небажанні СП співробітничати із Внешэкономбанком експерти бачать небезпеку переходу банку у власність установи, наглядову раду якої очолює прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. "Можливо, це була частина кулуарних міжурядових домовленостей щодо врегулювання заборгованості України щодо газу перед Росією", - припустив віце-президент російського інвестиційного банку "Траст" Володимир Куцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас