" Ъ": Поручительна історія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

" Ъ": Поручительна історія

Енергетика
1893
НАК "Нафтогаз України" відхилила пропозицію "Газпрому" сплатити борг за поставлений у вересні-грудні газ у рахунок передоплати за його транзит в 2009 році. Як можливе джерело коштів для погашення боргу в секретаріаті президента вчора назвали кредит Міжнародного валютного фонду.
Втім, для його одержання "Нафтогазу" необхідний поручитель, серед кандидатів у які називають фінансові установи, близькі до уряду Росії.
У Москві вчора пройшли переговори голови "Нафтогазу" Олега Дубини і голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, під час яких обговорювався план погашення Україною газового боргу. За їхніми підсумками в "Газпромі" заявили, що конкретні домовленості досягнуті не були і переговори продовжаться сьогодні. Втім, в "Нафтогазі" підсумки зустрічі оцінили інакше - заступник голови правління компанії Вадим Чупрун заявив, що "Нафтогаз" відхилив пропозицію "Газпрому" здійснити передоплату транзиту газу через територію України за 2009 рік для того, щоб "Нафтогаз" повернув ці гроші як оплату за газ.
Натомість "Газпром" вимагає зберегти нинішні ставки транзиту. "Це надзвичайний захід, ми категорично проти нього. Якщо ми одержимо передоплату за транзит, закриємо собі дорогу для підвищення ставок в 2009 році", - пояснив Чупрун.
Нагадаємо, у листопаді "Газпром" зажадав від України сплатити борг за газ, пригрозивши звернутися в Стокгольмський арбітражний суд і підвищити вартість палива до $400 за тисячу кубометрів. Президент Віктор Ющенко у відповідь пообіцяв перейти на ринкові відносини з Росією в питаннях оренди Чорноморського флоту і тарифів на транзит і зберігання газу. В інтерв'ю голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина заявляв, що борг за вересень буде оплачений до 1 грудня. Але дотепер погашено лише $268,7 млн із $2,195 млрд борги.
В "Нафтогазі" підкреслюють, що розглядають всі пропозиції "Газпрому" щодо погашення боргу, зокрема збільшення частки російської монополії на українському ринку постачання газу. Зараз "Газпром збут Україна" може поставляти в країну 7,5 млрд кубометрів газу на рік. Пан Чупрун також запевнив, що до 22 грудня "Нафтогаз" розрахується за газ, поставлений у вересні і жовтні, не уточнивши джерело фінансування.
Секретаріат президента вчора запропонував свій варіант залучення коштів для погашення заборгованості "Нафтогазу". Його прес-служба з посиланням на керівника головної служби секретаріату з соціально-економічного розвитку Романа Жуковського заявила, що якщо буде потреба для погашення боргу може бути використаний кредит Міжнародного валютного фонду.
За словами Жуковського, це дозволить уникнути передачі в управління газотранспортному консорціуму, створеному за участю "Газпрому", української газотранспортної системи, чого вимагає Росія. В "Газпромі" ці заяви залишили без коментарів.
Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський уточнив, що компанія не веде переговори про одержання кредиту МВФ: "Ми, як юридична особа, не можемо одержати кредит, переговори може вести секретаріат президента або Кабмін". На думку cтаршого економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдара Газизулліна, кредит від МВФ може бути отриманий тільки через Національний банк. "Причому мова може йти як про вже отриманий кредит, так і про новий", - говорить він. "Але Україна не може довільно розпоряджатися грішми МВФ. Ці гроші призначені для порятунку банківської системи, - заперечує президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. - Зараз можуть знадобитися кошти для націоналізації Промінвестбанку, тому для 'Нафтогазу' їх просто не залишиться".
З огляду на економічну ситуацію у світі, кредит МВФ може бути виділений лише під гарантії третіх осіб, відзначив віце-президент інвестбанку "Траст" Володимир Куцев. "'Нафтогаз' як публічний емітент дискредитував себе в очах інвесторів, порушивши в листопаді цього року початкові умови випущених єврооблігацій. Із сьогоднішніх поручителів я бачу лише дві структури, які можуть надати такі гарантії - Світовий банк або одна з фінансових установ, близьких до уряду Росії, наприклад Внешэкономбанк", - сказав пан Куцев.
Олександр Чорновалов, Руслан Чорний; Наталя Гриб
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас