Життя - за гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя - за гривню

3170
Долар втрачає позиції серед страхувальників життя: сьогодні вони надають перевагу укладати довгострокові договори в національній валюті, придивляючись і до золота.
На ринку лайфового страхування почалася плутанина. За даними компаній, ще на початок поточного року до 80% їхніх страхувальників - фізичних осіб - укладали довгострокові накопичувальні договори в іноземній валюті - доларах або євро (виняток становили лише страховики, які спочатку продавали тільки гривневі поліси).
Валютна лихоманка останніх місяців принесла більшості страхувальників відчутні втрати: витрати українців, які уклали довгострокові накопичувальні договори у валютному еквіваленті, неабияк "підросли". Перераховуючи свої страхові внески за стрімко зростаючим курсом долара, страхувальники в підсумку потрапили в ту ж пастку, що й банківські позичальники.
Гривня forever!
Різке зростання курсу долара призвело до зростання фінансового навантаження на клієнтів лайфових СК. Правда, страхувальникам не довелося хвилюватися через дефіцит валюти в обмінних пунктах і втридорога скуповувати валюту янкі за комерційним курсом. Відповідно до законодавства, платежі по страхуванню життя вносяться в гривні і перераховуються за курсом НБУ на момент сплати вкладу.
Ще один плюс для клієнтів СК - на відміну від банків, страховики не застосовують штрафних санкцій при простроченні платежу. У цьому випадку практично всі компанії готові надавати громадянам відстрочку (залежно від СК - від 45 днів до трьох місяців). "Крім того, якщо клієнтові не під силу вносити платежі, він завжди може перевести договір в "оплачений". Страхова сума просто буде перерахована відповідно до резерву, що СК сформувала для страхувальника на момент зупинки сплати вкладів", - пояснює Роман Деніс, національний менеджер Grawe Group в Україні.
Однак лояльність компаній і "пожежні" методи не в змозі втримати охолодження громадян до настільки улюбленої ще вчора валюти. Страховики констатують: валютні переваги українців починають змінюватися, вони все частіше замислюються про страхування в гривні. У деяких СК вже відзначені випадки конвертації договорів у національну валюту, у деяких цей процес став повальним.
Відповідно, складається і структура портфелів страховиків. "На сьогоднішній день 90% наших клієнтів уклали договори в гривні. Ми намагаємося не радити своїм клієнтам, в якій валюті страхуватися, але більшість з них все-таки вибирають національну валюту", - відзначає Остін Кімм, президент СК Renaissance Life.
За словами страховиків, курсова нестабільність обходиться компаніям не менш дорого, ніж їхнім клієнтам. Справа в тому, що формувати резерви СК зобов'язані в тій валюті, в якій несуть відповідальність перед страхувальником. При цьому вони одержували платежі від клієнтів у гривні за курсом НБУ, а купували ВКВ на міжбанку за поточним курсом, що міг серйозно перевищувати офіційний. Ситуація мало змінилася навіть після того, як Нацбанк заявив про рішення встановлювати змінний офіційний курс долара на основі міжбанківського. Справа в тому, що між одержанням компанією платежу і купівлею валюти проходить чимало часу.
Страховики накопичують договори, а потім подають заявку до Держфінпослуг, щоб одержати дозвіл на придбання ВКВ. Так що на момент, коли компанії починають скуповувати інвалюту, поточний курс може неабияк перевищувати той, за яким нараховувалися платежі. У підсумку, говорять страховики, курсову різницю їм доводиться оплачувати за рахунок власних коштів.
Насправді СК нерідко вдаються до хитростей, перекладаючи такі витрати і на клієнтів. Деякі компанії закладають можливість курсових коливань у тариф. Ще частина СК віднімають витрати, яких вони зазнали, із суми додаткового інвестдоходу, що за підсумками року нараховується по довгострокових договорах. У результаті і без того порівняно невисокий інвестиційний дохід по валютних полісах може бути частково "з'їдений".
Проте страховики сьогодні самі активно переорієнтовують клієнтів на гривню. "Деякі СК взагалі призупинили укладання договорів в інвалюті", - розповіла "ВД" Галина Третьякова, голова правління СК "ПРОСТО Страхування". У більшості ж компаній терпляче роз'яснюють клієнтам мінуси полісів у ВКВ. Серед основних аргументів - непередбачуваність курсу валют, можливе збільшення фінансового навантаження на клієнта і, звичайно ж, порівняно низький додатковий інвестдохід.
Оскільки компанії левову частку резервів зараз розміщують на банківських депозитах, прибутковість полісів прямо пов'язана зі ставками вкладів. Ціни на депозити у ВКВ значно нижчі, ніж на гривневі вклади. Відповідно, власники валютних договорів одержують менше бонусів. Крім того, раніше практично всі СК установлювали однакову 4%-у гарантовану прибутковість по договорах у всіх валютах. Але останнім часом багато страховиків знизили гарантовану ставку по доларах та євро до 2-3%, не ризикуючи брати на себе занадто високі зобов'язання.
Укладати договори в "екзотичних" валютах компанії також не наважуються. Хоча вони стверджують, що при стабільному ринку могли б запропонувати клієнтам більшу розмаїтість. "Компанії можуть пропонувати (і пропонували) договори, номіновані й у швейцарських франках, і в японських ієнах. Але зараз будь-які варіації відносно валютних полісів небезпечні, оскільки відсутня політична підтримка НБУ з питання покупки відповідної валюти. Крім того, СК просто не розуміють, за яким курсом вони можуть і повинні працювати з клієнтами", - говорить Галина Третьякова.
Золоті гарантії
Один з варіантів, яким можуть скористатися страхувальники в нинішній ситуації, - укладання договору в "золотому" еквіваленті. Аналітики відзначають, що в розпал кризи "жовтий" метал став користуватися в громадян особливою популярністю. Продажі золота в банках за жовтень зросли в три-чотири рази. Правда, фінансисти констатують, що, скуповуючи метал, українці не квапляться відносити його на депозити, замість цього забиваючи золотом комірки в банках. Паралельно виріс попит і на "золоті" поліси. Відповідно до умов таких договорів, страхувальник щорічно вносить гривневий платіж, еквівалентний, наприклад, вартості 100 г золота (розмір вкладу розраховується за курсом НБУ).
Страховик у свою чергу купує на гроші клієнта дорогоцінний метал і розміщує його на "золотому" депозиті в банку. Таким чином, протягом 10 років можна стати власником кілограмового злитка золота. По закінченні терміну договору СК продає метал за курсом, що діє на момент закінчення поліса, і виплачує страхувальникові відшкодування. Плюс до цього клієнт одержує гарантований і додатковий інвестдохід, що страховик зможе для нього заробити за час дії поліса. Зрозуміло, що на весь період застрахований одержує захист за ризиком "смерть", а при бажанні можна включити в договір і втрату працездатності.
Правда, зростання попиту на "золоті" поліси поки стримує невелику пропозицію: на сьогодні страхування в "золотому" еквіваленті пропонують лише лічені компанії. На думку страховиків, незважаючи на безліч плюсів, цей вид нагромаджень містить високі ризики як для компаній, так і для клієнтів. Один з них - різкі коливання цін на "жовтий" метал і непрогностичність курсу золота.
"Подібні договори містять ризик втрати частини доходу, оскільки на момент здійснення страхової виплати ціна дорогоцінного металу може впасти", - вважає Андрій Лазоренко, голова правління СК "Блакитний поліс". Досить сумнівною виглядає і прибутковість по "золотих" полісах. "Якщо поліс номінований у золоті, то й резерв повинен розміщуватися в дорогоцінному металі. Але прибутковість по "золотих" депозитах зараз низька (2-5%).
Тому така ж невисока прибутковість буде і за договором. У підсумку СК може не забезпечити клієнтові навіть гарантовані 4%", - вважає Андрій Гаврильченко, директор зі страхування СК "Allianz Життя". Неприємний сюрприз може чекати страхувальника й у момент виплати страхової суми. Спред між курсом покупки та продажу "жовтого" металу сьогодні досить великий і може досягати 5% і більше. У підсумку при конвертації золота у готівку за курсом продажу дорогоцінного металу клієнт втрачає близько 5% нагромаджень.
Павло Царук, Голова правління СК "ТАС"
- На перший погляд, укладаючи договір у валютному еквіваленті, клієнт одержує миттєву вигоду. Він може внести платіж у страхову компанію за офіційним курсом Нацбанку (хоча комерційний курс в обмінних пунктах може бути набагато вищим) і в такий спосіб зекономити. Але, вигравши пару копійок на одному вкладі, клієнт одержує зовсім іншу, більш низьку прибутковість за договором. Він також стає підданий ризикам курсових коливань. Якщо в наступному році долар виросте до 10 гривень, то вклад у гривневому еквіваленті збільшиться на 40%.
Те ж можна сказати і про "золоте" нагромадження. Золото - дуже непередбачуваний інструмент. Прив’язуватися до нього - однаково що прив’язуватися до фондового ринку. Також є ризик зміни ціни на "жовтий" метал на момент покупки чергового злитка. І невідомо, у чий бік буде спред - клієнта чи страховика. Знов-таки, відшкодування компанія буде виплачувати з розрахунку вартості золота за курсом НБУ, встановленим на момент виплати. Яким він буде - невідомо. Оскільки більшість українців мають доходи в гривні, то й укладати довгострокові договори їм вигідніше в національній валюті.
Оксана Голеншина, Голова правління СК "УСГ "Життя"
- Давати прогнози щодо зміни ціни грошей (або золота) з часом - невдячна праця. Більше того, скільки людей, стільки й думок. Кожний вважає, що він правий, роблячи свій вибір на користь тієї чи іншої валюти. Ми лише даємо інструмент, а людина вибирає сама, буде це гривня, долар, євро чи еквівалент вартості золота. Більша частина накопичувальних договорів у нашій компанії зараз укладається в золоті.
Протягом осені попит на "золоті" поліси виріс приблизно в три-чотири рази. Інші договори звичайно номінуються в гривні. Протягом третього кварталу в нас було укладено лише пару полісів у доларах. Той факт, що страховик розміщує "золоті" резерви на банківських депозитах, клієнтів не лякає.
Вони розуміють, що страховик відповідальний перед ними. І навіть якщо щось відбудеться з банком, вони будуть звертатися до страхової компанії. Ми дотримуємося принципів диверсифікованості резервів, тому можемо гарантувати клієнтові схоронність його коштів, навіть незважаючи на відсутність фонду гарантування. Поки на ринку не було прецедентів, коли б лайфовий страховик збанкрутував або не виконав зобов'язання.
Вікторія Гончарук
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас