Плани девелоперів змінюються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плани девелоперів змінюються

Нерухомість
3809
Усе більше і більше девелоперських і будівельних компаній коректують свої стратегії розвитку через труднощі із залученням коштів у проекти.
Більша частина девелоперів зосереджується на вже споруджуваних об'єктах і не починає нові. Експерти вважають цей крок вимушеним, але необхідним у нинішніх умовах
Температура падає
Останній місяць року дав великий урожай оголошень про заморожування проектів. Так, девелоперська група компаній HCM Group (Київ) не буде починати будівництво нових об'єктів до весни наступного року. "Звичайно, ми концентруємося зараз на розвитку проектів в офісному сегменті невеликих розмірів, які можуть бути реалізовані досить швидко. Глобальні масштабні проекти поки відкладені. Крім того, на перший план виходять проекти, які можна реалізовувати пофазно", - заявив виконавчий директор HCM Group Олександр Костюк.
Раніше HCM Group хотіла в четвертому кварталі 2008 р. почати будівництво 20-поверхового торгово-офісного комплексу класу "В+" на вул. Ревуцького в Києві. Інвестиції в реалізацію цього проекту оцінювалися на рівні $170 млн. А також планувалося почати будівництво 21-поверхового офісного центру класу "В+" загальною площею 29,005 тис. кв. м на земельній ділянці 0,24 га на вул. Серафімовича, 3. У проект планували вкласти $46 млн.
Інша київська девелоперська компанія - Ucapital Partners - відкладає плани розвитку мережі з 150 торгово-інформаційно-розважальних центрів "Мережа". "Зараз незрозуміло, як ситуація на ринку буде розвиватися далі і для кого будувати", - відзначив директор з маркетингу компанії Ucapital Partners Олександр Морєв.
Не має наміру поки починати нові будівництва і кримська "Фірма "Консоль ЛТД". Як стверджує заступник гендиректора з маркетингу компанії Сергій Кононов, "Консоль ЛТД" була змушена переглянути свої бюджетні плани на наступний рік у зв'язку з неможливістю вийти на прогнозовані раніше фінансові результати. За його словами, будівельні компанії Криму зараз змушені або піти з ринку, або переглянути стратегію з урахуванням впливу кризи.
Російська компанія "Система-Галс", девелоперський підрозділ АФК "Система", перенесла терміни початку будівництва багатофункціонального житлового комплексу (МФК) на вул. Московська, 15, у Ялті і МФК на Врубелівському спуску в Шевченківському районі Києва на більш пізніше час. Компанія розділила поточний портфель на дві групи. Українські проекти ввійшли в групу з "довгостроковою перспективою і/або реалізації, що перебувають на ранній стадії,". Як раніше писали "i", український підрозділ ДК "ПІК" взагалі закрився на період кризи.
На рік зрушила плановані строки введення в експлуатацію житлового комплексу на вул. Ольшанської і "Євразія-Україна" (дочка казахської ІПГ "Євразія"). Раніше компанія планувала до кінця 2012 р. побудувати на земельній ділянці площею 2,33 га комплекс із семи будинків по 22-35 поверхів класу "бізнес-плюс".
Компанія Global Solutions (Київ) не буде починати будівництво нових об'єктів і в цей час добудовує чотири котеджі в Пущі-Водиці. "Плани коректуються: якісь об'єкти будуть припинені, якісь будуть реалізовуватися. Ми плануємо в умовах кризи проектувати, одержувати дозвільну документацію", - говорить директор компанії Сергій Тумасов. Global Solutions мала намір наприкінці поточного року приступити до будівництва в Симеїзі (АРК) торгового центру площею близько 7 тис. кв. м вартістю близько $10 млн. Крім того, планувалося наприкінці року почати будувати офіс класу "А" загальною площею близько 50 тис. кв. м на вул. Володимиро-Либідській у Києві. Орієнтовна сума інвестицій - $60 млн.
Перенесла терміни будівництва і компанія VK Development. "Будівництво майбутніх проектів торгових центрів і логістичних комплексів, про які ми говорили, переноситься на більш пізній термін, тому що незрозуміла ситуацію з фінансуванням, курсом долара, вартістю будівництва", - заявив фінансовий директор компанії VK Development Олег П’явка. Разом з тим він додав, що роботи із проектування даних об'єктів тривають.
Пережити холоди
"У сегменті комерційної нерухомості девелоперам у першу чергу варто сконцентруватися на проектах, що перебувають на стадії, близькій до завершення. З одного боку, введений в експлуатацію об'єкт буде генерувати грошовий потік, що дозволить обслуговувати борг компанії; з іншого боку - готовий об'єкт стає більш ліквідним, - пояснив "i" аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Романов. - У випадку якщо в компанії не вистачає власних коштів для завершення проекту, можна розглянути можливість продажу частини площ майбутнім мешканцям".
Однак, відповідно до дослідження компанії Build and Live Development, кількість потенційних інвесторів зараз скоротилася на 60-70%. При цьому обсяг пропозиції проектів, що перебувають у пошуку співінвестора або виставлених на продаж, збільшився на 30-40% у порівнянні з аналогічним періодом 2007 р. "Інтерес інвесторів проявляється до бізнес-центрів класу "А" і "В+" у центральних частинах міста, площею 5-15 тис. кв. м, переважно на етапах будівництва. Також увага звертається на цікаві проекти торгово-розважальних центрів. Розгляд логістичних комплексів відкладається до кращих часів. Житлова нерухомість перестала бути фаворитом і не цікавить інвесторів у принципі", - відзначають аналітики Build and Live Development.
Пристосуватися до погоди
Адаптуються до умов кризи і консалтингові компанії. Раніше їхнім основним рядком доходу була розробка концепції майбутніх проектів або аналіз найбільш ефективного використання ділянки. Зараз же попит на ці послуги сильно впав. Так що консультанти тепер у більшій мірі пропонують послуги з адаптації девелоперського портфеля та вибору пріоритетності розвитку тих чи інших проектів у сучасних умовах. А також розширюють інвестиційні департаменти, готуючись до сплеску продажів проектів у наступному році.
"Ми очікуємо, що незабаром ринок інвестиційних послуг активізується, і вже в 2009 р. можна буде очікувати збільшення кількості угод з об'єктами комерційної нерухомості. На продаж буде виставлено багато активів, і в потенційних покупців з'явиться істотний вибір. З падінням ринкової вартості інвестиційних об'єктів можуть з'явитися і нові потенційні покупці - ті деякі компанії, які мають у своєму розпорядженні вільні кошти і готові інвестувати в якісні проекти", - прогнозує керуючий партнер CB Richard Ellis Сергій Сергієнко.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас