Стельмах здався долару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах здався долару

Валюта
35265
Учора на міжбанківському валютному ринку вартість американської валюти перевалила за 8,15 грн. Учасники ринку вважають, що відповідальність за девальвацію гривні повністю лежить на правлінні НБУ, і пропонують йому піти у відставку.
Директор департаменту казначейства та операцій на відкритому ринку банку "Фінанси та кредит" Андрій Войтенко розповів , що торги стартували з позначки 7,95 грн. за $1, а в процесі торгів котирування піднімалися до рівня 8,25 грн. за $1. Однак більша частина угод, на думку скарбника, пройшла біля позначки 8,15 грн. за $1. "Протягом трьох місяців на міжбанківському ринку відбулася мутація із цивілізованого співтовариства в юрбу панікерів. Відбулося це через відсутність чітких сигналів руху курсу з боку регулятора", - говорить він. Мовляв, голова НБУ вкотре не виконав свою обіцянку стабілізувати курс долара.
Нагадаємо, на минулому тижні Володимир Семенович гарантував, що Нацбанк зможе втримати курс на позначці 7,4-7,5 грн. за $1, і через своїх підручних говорив про можливість витратити протягом грудня на стабілізацію курсу до $3 млрд. НБУ планував витратити ці кошти для проведення масованих інтервенцій на міжбанку за фіксованим курсом. Однак свою обіцянку регулятор так і не виконав.
Втім, НБУ вже не перший раз підводить ринок із прогнозами щодо стабілізації валютного курсу і меж його коливань. "У вересні вони обіцяли стабілізацію на позначці 5-5,1 грн. за $1, у жовтні курс повинен був стабілізуватися на позначці 5,5-6 грн. за $1, у листопаді максимальним курсом повинен був стати поріг 6,5 грн. за $1. Тепер нам пообіцяли зупинити девальвацію на рівні 7,4-7,5 грн. за $1 - але знову обдурили", - ремствує голова правління одного з найбільших банків. За словами банкіра, разом з девальвацією гривні відбувається і девальвація довіри до дій НБУ.
Такої ж думки дотримується і колишній головний валютник НБУ Сергій Яременко. На його думку, девальвація гривні показує повну нездатність правління НБУ контролювати ситуацію. "Потрібно мати колоду в оці, щоб не бачити імпотенцію Нацбанку на валютному ринку. Ринок уже неодноразово показав банкрутство їхньої ідеології, тому ці чиновники повинні негайно піти у відставку. Я вважаю злочином спробу чиновників НБУ триматися за крісла в такій ситуації, - говорить пан Яременко. - Їм уже ніхто не вірить".
"Ми вже перестали опиратися на суперечливі посилання з Нацбанку і розрахували для себе три варіанти розвитку ситуації - від 7 до 12 грн. за $1", - підтримує його голова правління банку з іноземним капіталом.
У свою чергу, Андрій Войтенко зберігає оптимізм. "За моїми оцінками, макроекономічних причин для такої різкої девальвації гривні немає. Після того як монетарна влада дасть ринку чіткі сигнали про свої подальші наміри і проведе валютні інтервенції для стабілізації курсу, гривня буде зміцнюватись", - вважає пан Войтенко. За його розрахунками, до кінця першого кварталу курс повинен стабілізуватися біля позначки 6,5 грн. за $1.
Брокери лондонської біржі безпоставкових форвардів на курс гривні цей оптимізм не розділяють. Учора форвард на курс гривні в березні продавався за ціною 10,5 грн. за $1.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас