ФРС знизить ставку у вівторок, але ринок чекає інших дій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС знизить ставку у вівторок, але ринок чекає інших дій

Валюта
1575
Федеральна резервна система (ФРС) за підсумками дводенного засідання, як очікується, ухвалить рішення щодо нового зниження базової процентної ставки - до рівнів, яких не було десятиліття.
Однак малоймовірно, що це сильно вразить інвесторів. Коли процентні ставки наближаються до нуля, а фінансові витрати в економіці в цілому залишаються високими, інвестори чекають будь-яких слів представників ЦБ щодо зусиль, спрямованих на оздоровлення економіки і кредитних ринків, відзначає The Wall Street Journal.
Домовласники і бізнес не залучають кошти через занадто високі процентні ставки, через острах поглиблення рецесії, а також через те, що просто не можуть одержати кредити в банках, які бояться ще більше, ніж вони, пише MarketWatch.
Майже всі на ринку очікують зниження базової ставки до 0,5% річних у вівторок з нинішнього рівня 1%. Але, що більш важливо, інвестори хочуть знати, чи будуть "більш агресивні кількісні кроки незабаром чи тільки в далекому майбутньому", заявив керуючий директор з торгівлі Treasury BNP Paribas у Нью-Йорку Рік Клінгман.
Сама по собі зміна вартості короткострокових кредитів ЦБ тепер уже усе більше сприймається ринком скоріше як символічний жест. Можливості стимулюючого ефекту від процентних ставок, які є класичними засобами від рецесії, майже вичерпані.
ФРС, усвідомлюючи обмеженість можливості зі зниження ставок, уже потихеньку входить у зону кількісного ослаблення, власне кажучи, друкуючи гроші і використовуючи кошти для фінансування кредитування, відзначає WSJ. У цьому місяці ЦБ почав покупку зобов'язань, випущених федеральними іпотечними компаніями для того, щоб знизити вартість іпотечних кредитів.
"Звичайні заходи валютної політики були використані без ефектів, що очікувалися, для реальної економіки, - заявив головний інвестиційний директор Citi Global Wealth Management Джефф Еплгейт. - Кількісне ослаблення - вирішальний компонент у багатогранній кампанії з нормалізації кредитних ринків і, в остаточному підсумку, заохочення наступного відновлення економічної активності".
Керівники ЦБ усе більше говорять про те, що для перемоги над хворобами економіки США немає простих рецептів і для її підтримки потрібні нетрадиційні інструменти.
Голова ФРС Бен Бернанке вважає, що американський ЦБ може, зокрема, почати купувати держпапери. "Федеральний резерв має можливість купувати довгострокові Treasury або облігації агентств на відкритому ринку в значних обсягах", - сказав він під час одного з останніх виступів. Покупка держпаперів може сприяти зниженню довгострокових процентних ставок на ринку і тим самим допоможе пожвавленню економічної активності.
ФРС також почала розглядати можливість першого випуску власних боргових зобов'язань, можливість покупки держпаперів.
На думку аналітиків Bank of America, масштаб емісії паперів ФРС може досягти в підсумку $2 трлн, щоб задіяти надлишкову ліквідність, надану банкам. Поки через надлишок грошей у банків американському ЦБ усе складніше втримувати ставку "овернайт" на міжбанку на рівні 1%, тобто близько до його власної короткострокової ставки.
Проблемою, однак, є те, що закон про Федеральну резервну систему (Federal Reserve Act) не дає банку чіткого дозволу на випуск боргових зобов'язань.
Середній прогноз більше 50 опитаних Bloomberg експертів щодо рівня ставки ФРС на кінець поточного року становить 0,5% річних, також як і на кінець 2009 року. При цьому більшість із 40 респондентів очікують її підвищення до 1% річних у першому кварталі 2010 року і до 1,5% річних - до кінця другого кварталу 2010 року. Опитування проводилося з 4 по 9 грудня.
При цьому експерти тепер очікують більш низьких ставок на всьому розглянутому проміжку, ніж це було за підсумками листопадового опитування. На весь період найнижчий прогноз для ставки перебуває на нульовій позначці, зокрема, таку оцінку дають представники HSBC.
Американський ЦБ, що прагне підтримати кредитні ринки і послабити економічний спад, скоротив ставку вже на 4,25 процентні пункти з вересня 2007 року. Останній раз вартість грошей змінювалася в жовтні і була знижена до 1% з 1,5% річних.
Американська економіка перебуває в рецесії з кінця минулого року. У поточному кварталі аналітики Goldman Sachs та Morgan Stanley очікують зниження ВВП на 5% у річному вирахуванні.
У середньому аналітики, опитані Bloomberg, прогнозують скорочення економіка на 4,3% у четвертому кварталі, на 2,4% - у першому кварталі 2009 року і на 0,5% - у другому кварталі і тільки потім очікується поновлення економічного зростання.
Відповідно до протоколу останнього засідання ФРС, керівництво ЦБ очікує скорочення ВВП до середини наступного року, при цьому кілька представників банку побоюється настання дефляції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас