Європейські фондові індекси знизилися в понеділок на очікуваннях зростання збитків банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські фондові індекси знизилися в понеділок на очікуваннях зростання збитків банків

Фондовий ринок
73
Європейські фондові індекси знизилися в понеділок третій торговельний день поспіль слідом за акціями банків, що подешевіли на очікуваннях зростання збитків представників цього сектора, повідомляє агентство Bloomberg.
Dow Jones Euro Stoxx 50 упав на 0,47%, британський FTSE - на 0,07%, французький CAC - на 0,87%, німецький DAX - на 0,18%.
Негативно вплинули на ринок також слабкі дані по виробничому сектору США, що компенсували ралі в енергетичному секторі.
"Треба бути обережним, - заявив менеджер з інвестицій Threadneedle Asset Management Стівен Торнбер. - Ми рухаємося до нового року. І, можливо, на нас чекає ще більше зниження рейтингів і поганих економічних новин, які підірвуть ринок акцій на початку 2009 року".
Ціна акцій BNP Paribas SA упала на 9,9% після того, як суд Бельгії призупинив угоду з придбання банком активів Fortis NV за 14,5 млрд євро.
Апеляційний суд Брюсселя ухвалив 12 грудня, що з питання придбання активів Fortis найбільшим банком Франції необхідно провести голосування акціонерів. Також, відповідно до рішення суд, BNP Paribas повинен продовжити фінансування Fortis Bank до голосування для запобігання краху банку.
Крім того, BNP Paribas оголосив, що може втратити 350 млн євро через крах фінансової піраміди Бернарда Медоффа, обвинуваченого владою США в шахрайстві.
Вартість паперів Natixis опустилася на 3,4%, HSBC - на 1,2%, Royal Bank of Scotland - на 3,7%. Можливі втрати банків від інвестицій в Bernard Madoff Investment оцінюються відповідно в 450 млн євро, $1 млрд і 400 млн фунтів ($601 млн).
Котирування акцій нафтових компаній виросли слідом за збільшенням вартості нафти. Папери BP Plc подорожчали на 2,1%, Total SA, третьої за величиною нафтової компанії Європи, - на 2,6%.
Ціна нафти на торгах у Нью-Йорку в понеділок піднімалася до $50,05 за барель, що на 8,2% вище підсумкового котирування попереднього дня, на заяві генерального секретаря ОПЕК Абдалли Ель-Бадрі про необхідність ухвалення рішення про "значне" скороченні обсягів видобутку на майбутньому засіданні країн-учасниць організації, що відбудеться 17 грудня в алжирському Орані.
Папери Hennes & Mauritz AB подешевіли на 2,9% після того, як один з провідних ритейлерів Європи повідомив про зниження продажів у листопаді в магазинах, відкритих більше року тому.
Котирування акцій Electrolux AB, одного з найбільших у світі виробників побутової техніки, звалилися на 9,1%. Шведська компанія відмовилася від зробленого раніше прогнозу прибутку на 2008 рік у зв'язку зі значним зниженням попиту в Європі й США, а також оголосила про намір скоротити 3 тис. робочих місць.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас