Уряд Білорусії розробив антикризові заходи для підтримання економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд Білорусії розробив антикризові заходи для підтримання економіки

Казна та Політика
524
Уряд Білорусії розробив комплекс заходів щодо мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на реальний сектор економіки, повідомив заступник міністра економіки Андрій Тур на бізнес-семінарі минулого тижня.
"Нас дорікають, що в нас немає плану дій з виходу із кризи. Він є. Він складається із трьох частин", - сказав Тур. За його словами, "перша частина пов'язана з валютним, грошово-кредитним і бюджетно-податковим регулюванням". Зокрема, відбувається ціла низка змін, пов'язаних зі зниженням податкового навантаження. Крім того, заступник міністра повідомив, що в цей час уряд закінчує ревізію всіх державних програм для того, щоб залишити "тільки першочергові". У той же час інші програми не скасовуються, вони "відсуваються" на 2 роки.
Тур підкреслив, що ставиться завдання "по максимуму розвантажити 2009 рік".
Заступник міністра також повідомив, що другим блоком антикризових заходів буде підтримка реального сектора економіки та експортерів, третім - "спроба дещо зробити з погляду лібералізації економіки". При цьому Тур уточнив, що план лібералізації вже підписаний прем'єр-міністром.
Комплекс додаткових заходів з мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на функціонування реального сектора економіки, текст якого має агентство "Інтерфакс-Захід", припускає, що перший етап першочергових заходів протриває до 1 січня 2009 року. Для підтримки підприємств реального сектора план передбачає, зокрема, відшкодування частини відсотків за користування банківськими кредитами, отриманими для випуску конкурентноздатної продукції, збереження зовнішніх ринків збуту та надання безпроцентних податкових кредитів організаціям, що зазнають труднощі з реалізацією продукції. Для низки системоформуючих експортно орієнтованих, енергоємних організацій промисловості пропонується встановити пільгові тарифи на природний газ, електричну та теплову енергію.
Для того щоб в умовах кризи не припинилося банківське кредитування реального сектора, держава планує збільшити статутні капітали державних банків: ВАТ "СБ Белорусбанк", ВАТ "Белагропромбанк", ВАТ "Белинвестбанк", ВАТ "Белпромстройбанк".
Крім того, виробники зможуть протягом якогось часу (приблизно протягом 9 місяців) увозити безмитно сировину і комплектуючі, що використовуються для власного виробництва.
Друга частина антикризової програми буде реалізовуватися в період до 1 липня 2009 року. У цей період передбачається внести зміни в діяльність інноваційних фондів. Зокрема, пропонується знизити розмір відрахувань у фонди до 0,25% від собівартості, але при цьому дозволити "у виняткових випадках" направляти акумульовані там кошти на поповнення оборотних коштів окремих промислових організацій. Крім того, пропонується дозволити направляти ці кошти в першочерговому порядку на відшкодування повної процентної ставки по кредитах, якщо вони отримані для реалізації інноваційних проектів.
Документ також передбачає, що для просування білоруської складної технічної продукції на експорт буде створена державна лізингова компанія. Її статутний капітал планується сформувати за рахунок республіканського бюджету. Стимулювати експортні поставки уряд планує, надавши можливість білоруським товаровиробникам брати участь у торгах на російських товарних біржах, а також експортувати, минаючи Білоруську універсальну товарну біржу.
Уряд не виключає можливості скасування постанови Нацбанку, що забороняє авансування імпорту. Як варіант пропонується розглянути можливість її скасування, якщо авансування відбувається за рахунок власних коштів підприємства.
Третій блок заходів передбачає антикризові заходи, які уряд має намір здійснити протягом усього 2009 року. Передбачається, що будуть підвищуватися ставки ввізних мит на сільгосппродукцію, автомобільну техніку і деякі споживчі товари "для захисту інтересів національних виробників". Підтримка реального сектора також буде здійснюватися у формі довгострокового кредитування поточної діяльності під ставку рефінансування плюс 3 процентних пункти, а підприємствам концерну Беллегпром будуть надавати кредити "без додаткових умов".
У документі, крім того, відзначається, що уряд буде контролювати ціни та тарифи на товари і послуги природних монополій. У той же час для компенсації доходів, що випадають, від експорту пропонується "розглянути можливість прийняття на республіканському рівні рішення про збільшення відпускних цін на окремі товари, реалізація яких на внутрішньому ринку в цей час збиткова або низькорентабельна".
Тур не виключив, що в антикризову програму будуть вноситися доповнення. "Ситуація змінюється досить швидко і поки не в кращий бік, тому, я думаю, що того, що ми запропонували, буде недостатньо, і багато речей доведеться вносити і змінювати за тиждень до нового року або відразу після нового року", - відзначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас